adamm1 Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Witam! Miałem kolizje drogową w której koleś wjechał mi w tył auta. Nie wzywalem policji bo koleś powiedział zeby nie wzywać, bo mandat bo to i poszedłem mu na ręke. Napisaliśmy oświadczenie w którym przynał sie do winy. Pzu nie chce wypłacic szkody, bo koles nie odesłał dokumentów przyznania sie do winy. Mam dochodzić samemu na drodze prawnej i udowodnić ze to on spowodował kolizje. Mam świadka, który przechodził przez pasy i widział całe zdarzenie. Co mam zrobić? Policja odmawia podjęcia jakichkolwiek kroków, koles nie odbiera telefonów oraz korespondencji. Czy jest przepis, ze w przypadku nie odesłania przez sprawce w ciągu dwóch tygodni pisma potwierdzającego przyznanie sie do winy, automatycznie staje się winny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dandys Posted June 6, 2008 Share Posted June 6, 2008 nic mi o takich przepisach nie wiadomo, jeżeli masz świadka - spisz od niego zeznanie że wszystko widział i wyślij do TU, ponagl TU, że to ich problem kontakt ze sprawcą. Ty masz oświadczenie i świadka, a sprawca milczy. TU nie wypełniło w czasie zobowiązań, w razie czego do Rzecznika, sąd na końcu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piuir Posted June 9, 2008 Share Posted June 9, 2008 witam,doradzam zgłoszenie sie na policje ,policja nie ma prawa odmówić przyjecia zgłoszenia .zgłos stłuczkę,niech policja skontaktuje sie ze sprawcą .Doradzam podjecie leczenia u lekarzapozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts