Witam. Brałam udział w wypadku komunikacyjnym uderzyło w nas auto. W wyniku tego uderzenia doznałam urazu kręgosłupa . Jak należy dochodzi odszkodowania. Dodam że sprawca przyznał się do winy i szkoda auta zostala wypłacona z jego oc. Ja niestety jeszcze się lecze.Co i kiedy gdzie mam zgłosic. Proszę o pomoc.
uraz kręgosłupa w wypadku, czy z NW sprawcy?
Założył carina, 12 czerwca 2008 · 393 wyświetlenia
możesz sie starac po zakończeniu leczenia o odszkodowanie za doznaną krzywdę z oc sprawcy.
o odszkodowanie z oc sprawcy możesz ubiegać się natychmiast, nawet w trakcie leczenia.
Możesz dochodzić odszkodowania z NW samochodu po zakończeniu leczenia, ale z OC samochodu sprawcy tuż po wypadku. W razie pytań pomogę . Jaga
Jaga napisał(a):
Możesz dochodzić odszkodowania z NW samochodu po zakończeniu leczenia, ale z OC samochodu sprawcy tuż po wypadku. W razie pytań pomogę . Jaga
Mam pytanko, a co w sytuacji jeżeli byłam poszkodowanym pasażerem w samochodzie sprawcy wypadku? Czy w tej sytuacji mogę starać się o odszkodowanie z OC i NW sprawcy czy tylko z OC? Bardzo proszę o odpowiedź...
zarówno z NNW jak i z OC należy się odszkodowanie. Z NNW sprawa prosta % uszczerbku x suma ubezpieczenia= odszkodowanie, natomiast z OC znacznie szerszy zakres roszczeń - zadośćuczynienie (jego wysokości nie można w sposób matematyczny wyliczyć jest to wartość "ocenna" w zależności od doznanych urazów, czasu leczenia, dolegliwości związanych z bólem i ogólnie krzywdą która wynikła z wypadku. Oprócz zadośćuczynienia - wszystkie koszty leczenia, utracone zarobki, renta wyrównawcza, zmniejszenie widoków za przyszłość, opieka osób trzecich i wszystkie inne utracone zarobki oraz poniesione wydatki
Jak wszcząć procedurę z NW? Jakie dokumenty i do kogo?
edrom napisał(a):
Jak wszcząć procedurę z NW? Jakie dokumenty i do kogo?
W przypadku OC - zgłaszasz roszczenie wraz z dokumentacją do najbliższego centrum likwidacji szkód towarzystwa ubezpieczeniowego (wyszukaj w internecie lub zadzwoń na infolinię ubezpieczyciela). Wbrew stanowisku niektórych TU - nie ma tutaj obowiązku wypełniania narzuconych przez nich druków zgłoszenia szkody.
W sprawie odszkodowania z ubezpieczenia NW pojazdu - podobnie jak wyżej, z tym, że tutaj musisz wypełnić druk zgłoszenia szkody, dokumentacja jak wyżej. Szkody NW zgłasza się najczęściej do tych samych CLS, jednak prowadzą je inne zespoły (likwidatorzy).