TEREBIBI Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Witam serdecznie,aktualnie borykam się uzyskaniem odszkodowania z AC za auto które zostało przeznaczone do kasacji ze względu na szkodę całkowita. Agent, który likwiduje moją szkodę w PTU poprosił dodatkowo o umowę kupna sprzedaży lub fakturę, która by potwierdzała moją własność auta. Auto zostało kilka miesięcy temu sprowadzone na terytorium Polski i tu zarejestrowane po uiszczeniu wszystkich opłat (cło, skarbowy itp.). Problem polega na tym że na umowie kupna sprzedaży widnieje zniżona cena auta (wiadomo aby uniknąć dodatkowych kosztów rejestracyjnych).Czy w związku z tym Ubezpieczyciel ma prawo zmniejszyć wartość odszkodowania?Samochód w dniu zawarcia umowy ubezpieczeniowej OC i AC był wyceniany wg wewnętrznych systemów kalkulacyjnych TU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEREBIBI Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 W między czasie poszukałem informacji, podzwoniłem tu i ówdzie i okazuje sie ze TU nie ma prawa sugerować sie ceną podaną na fakturze w przypadku aut sprowadzanych czy nawet nie sprowadzanych tzn kupionych w kraju. Wyjątkiem są auta nowe kupione w salonie. liczy sie wartość auta wyliczona programem operacyjnym w dniu szkody lub umowy jeżeli cena jest zamrażana na cały okres ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi