gusia77 Posted June 29, 2008 Share Posted June 29, 2008 miałam wypadek w pracy skręciłam noge czy dostane odszkodowanie z zus i pzu i w jakiej kwocie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wcpik Posted June 29, 2008 Share Posted June 29, 2008 Jeżeli wypadek został zakwalifikowany jako wypadek w pracy jak najbardziej masz prawo do odszkodowania za ZUSu. Jeżeli dodatkowo Twój pracodawca wykupił ubezpieczenie dobrowolne dla pracowników (oczywiście Ty musisz je opłacać to również możesz dostać odszkodowanie. Masz może też ubezpieczenie na życie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gusia77 Posted June 29, 2008 Author Share Posted June 29, 2008 tak ,a, tez ubezpieczenie na życie.ale interesuje mnie kwota jaką moge dostać za ten wypadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wcpik Posted June 29, 2008 Share Posted June 29, 2008 ciężko powiedzieć, ZUS ma jakieś własne tabele i na tej podstawie wyznacza odszkodowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gusia77 Posted June 29, 2008 Author Share Posted June 29, 2008 a jesli chodzi o pzu to dostane tez od nich z ubezpieczenia zakładowego i czy moze ze swojego prywatnego na zycie tez moge dostac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wcpik Posted June 29, 2008 Share Posted June 29, 2008 możesz dostać odszkodowanie z każdego rodzaju ubezpieczenia, choćbyś miała zawartych 100 umów NW:)VIVA ESPANA!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted June 30, 2008 Share Posted June 30, 2008 Podoba mi się ta euforia:-)A rzeczywistosc wyglada tak, ze nie napisalas gusiu, czy wypadek zostal uznany za wypadek przy pracy, nie napisalas, czy masz protokol powypadkowy, w ktorym jest takie stwierdzenie, nie napisalas, czy nie ma w protokole stwierdzenia, ze wylaczna przyczyna wypadku bylo nieprzestrzeganie przez Ciebie przepisow bhp.Bo gdyby bylo to ZUS pozbawi Cie prawa do swiadczen. To oczywiscie teoria, mam nadzieje, ze wszystko jest OK.W takiej sytuacji, po CALKOWITYM zakonczeniu leczenia lekarz musi wypelnic Tobie druk N9 i ten druk wraz ze swoim wnioskiem o przyznanie jednorazowego odszkodowania skladasz do zakladu pracy.Zaklad pracy dolaczy dokumentacje wypadkowa i przekaze calosc do ZUSu.ZUS wezwie Cie na komisje w celu ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu.I - jesli taki uszczerbejk stwierdzi - przyzna Ci odszkodowanie.W okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basiafix.52 Posted July 17, 2008 Share Posted July 17, 2008 Skręciłam staw skokowy w drodze do pracy.Jestem w trakcie leczenia.Od 25 czerwca mam nogę w gipsie.Jutro idę do lekarza. Bardzo proszę o informacje dotyczące załatwienia odszkodowania i czy skręcenie jest objęte odszkodowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted July 17, 2008 Share Posted July 17, 2008 Basiafix>>>> TUTAJ masz wszystko: http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1536 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts