asicapotyra Posted May 13, 2007 Share Posted May 13, 2007 Tydzień temu 23 czerwca miałam poważny wypadek samochodowy. Pracuje jako przedstawiciel handlowy, a tego dnia jechałam na spotkanie służbowe. Kilka kilometrów za moim miejscem zamieszkania już na terenie niezabudowanym, samochód dostawczy zajechał mi drogę. W wyniku silnego uderzenia w koło tego samochodu moje auto"wzbiło" się w powietrze i wylądowało na dachu wcześniej koziołkując po drodze. Samochód jest w stanie katastrofalnym i nadaje się tylko do kasacji. Ja miałam zapięte pasy i oprócz otarć i siniaków nic mi się powazniejszego nie stało. Na miejsce przyjechała Policja i karetka. Sprawca wypadku przyznał się do winy. Mnie zabrała karetka, ale po kompleksowych badaniach zostałam wypuszczona do domu. Od lekarza dostałam 9 dni zwolnienia na kitórym obecnie przebywam. Mam pytanie, czy należy mi sie jakis odszkodowanie? Dodam, że samochód był służbowy i wypadek zdarzył się w godzinach pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewbia Posted May 13, 2007 Share Posted May 13, 2007 witam, miałam wypadek w czasie pracy - dowoziłam towar do klienta - 100 km od siedziby firmy, w której jestem zatrudniona, moje auto wpadło w poślizg, nie udało mi się niestety utzrymać na szosie, wjechalam w drzewo (a raczej w jego większy pień). Po wypadku zostałam zawiziona do szpitala na rtg klatki piersiowej i okazało się, że mam złamany mostek. Przebywałam na zwolnieniu lekarskim.`Moje pytanie jest następujące: czy mam prawo ubiegać się o odszkodowanie z ZUS - wypadek przy pracy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia Posted May 14, 2007 Share Posted May 14, 2007 WitamJeżeli wypadek miał miejsce w czasie pracy, jak Pani napisała, to oczywiście ZUS wchodzi w grę.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted July 1, 2008 Share Posted July 1, 2008 masz jak najbardziej prawo do odszkodowania z OC sprawcy, jeżeli tylko policja orzekła winę kierowcy samochodu dostawczego i ten przyjmie mandat. Jakich doznałaś obrażeń?Masz prawo do zadośćuczynienia, prawdopodobnie dostaniesz odszkodowanie z ZUS, jeżeli wypadek zostanie zakwalifikowany jako wypadek w pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asicapotyra Posted July 2, 2008 Author Share Posted July 2, 2008 Dziękuję za odpowiedź. Moje obrażenia są niewielkie w porównaniu z tym jak wygląda samochód. Mam kilka siniaków, zadrapań, obolałe żebra i kark i spory uraz psychiczny. Właśnie wybieram sie do lekarz po kontynuację zwolnienia bo nie czuję sie jeszcze na siłach, żeby wrócić do pracy i siadać za kierownicę. A czy orientujesz się jak wygląda odszkodownie z NW, czy musiałabym mieć trwały uszczerbek na zdrowiu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted July 2, 2008 Share Posted July 2, 2008 TAK, w NW liczy się trwały uszczerbek, ale powinnaś złożyć pismo o odszkodowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Ponadto zglos w pracy, zeby spisano karte wypadku w drodze do pracy. Co prawda, od jakiegos czasu nie ma odszkodowan jedfnorazowych z tytulu wypadkow "w drodze" ale zwolnienie chorobowe bedziesz miala platne 100% a nie 80% za kazdy dzien zwolnienia lekarskiego.Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agapw Posted January 17, 2009 Share Posted January 17, 2009 witam prosze mi powiedziec jesli mialam wypadek w czasie pracy a jestem teraz 3 tydzien na zwolnieniu to platne mam 80% czy 100 przez pracodawce a jak jest pozniej z zus poniewaz jestem obecnie na wypowiedzeniu ktore juz mi sie konczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts