belial Posted July 2, 2008 Share Posted July 2, 2008 witam! jakiś czas temu miałem wypadek na rowerze. na skrzyżowaniu potrącił mnie taksówkarz. ja jechałem na rowerze - on samochodem. wina ewidentna jego. na miejsce wezwałem policję, więc mam jakby co numer sprawy. ja wyszedłem z wypadku z zadrapaniami (mam fotki), bez połamań + trochę rower powgniatany. czy mogę (i czy jest sens) domagać się jakiegoś odszkodowania? ja jestem ubezpieczony standardowo (zwykły zus + euro 26), rower bez ubezpieczenia. od lekarza pierwszego kontaktu nie dostałem nic. nie chciał mi wypisać świstków z oględzin, bo powiedział, że jak nic sobie nie złamałem, to nie ma sensu ogólne straty: ja szramy na nogach dwunasto i trzy centymetrowerower: kilka wgnieceń ( w tym widełki), połamana osłona na łańcuch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted July 2, 2008 Share Posted July 2, 2008 nie masz żadnych dokumentów od lekarza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belial Posted July 2, 2008 Author Share Posted July 2, 2008 no właśnie prawie nic nie mam. jedyne co to z pogotowia dostałem krótki świstek, który brzmi mniej więcej tak: potrącony rowerzysta, urazy/zadrapania kończyn dolnych. ale od lekarza pierwszego kontaktu, nic nie dostałem diagnozy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted July 2, 2008 Share Posted July 2, 2008 ale historia choroby powinna być, idź czym prędzej jeszcze raz i wyciągnij te papierki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belial Posted July 2, 2008 Author Share Posted July 2, 2008 chodzi o to co lekarz rodzinny mnie badał i nic nie dał? czy też o papierek z pogotowia? i druga sprawa: wypadek miał miejsce około miesiąca temu, czy to się jakoś dezaktualizuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riaa Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 ogólnie jeśli chodzi o zgłaszanie roszczenia do ubezpieczalni to sprawa przedawnia się dopiero po 3 latach od momentu zajścia wypadku, ale wiadomo z takimi sprawami nie można zwlekać. Zaświadczenie o stanie zdrowia powinieneś postarać sę zdobyć zarówno od lekarza pogotowia jak i lekarza rodzinnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts