Festung Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Witam. W połowie czerwca bieżącego roku miałem wypadek samochodowy, wracając z pracy. Jako, że nie mam jeszcze skończonych 18 lat byłem pasażerem ciężarówki wraz z kolegą. U naszego kierowcy nie wykryto alkoholu we krwi, podobnie jak i u mnie i wymienionego kolegi. Wypadek był spowodowany przez kierowcę TIR-a który próbował nas wyprzedzić i zepchał nas do rowu. W szpitalu stwierdzono u mnie złamanie wyrostka poprzecznego kręgu szyjnego po lewej stronie, wstrząśnienie mózgu oraz złamanie 1 żebra też po lewej stronie. Jako że jestem uczniem jeszcze nie mam ubezpieczenia indywidualnego, dysponuje tylko ubezpieczeniem szkolnym. Czy to prawda, że odszkodowanie będzie wypłacone z mojego ubezpieczenia oraz kierowcy tir-a, który miał wykupione NNW ? I teraz moje pytanie, po jakim czasie mogę ubiegać się o owe odszkodowanie i jaka jest przybliżona wartość procentowa uszczerbku na zdrowiu. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riaa Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Witam, Jeśli byłeś poszkodowany w wypadku samochodowym możesz przede wszystkim starać się o odszkodowanie z polisy OC sprawcy wypadku. Możesz starać się o: Zadośćuczynienia za krzywdę (ból, cierpienie), zwrotu kosztów (leczenia, rehabilitacji, opieki, utraconych dochodów, zwrot kosztu zniszczonych w wypadku rzeczy: ubrania itp.). Staranie o odszkodowanie należy rozpocząć zawsze od zgłoszenia szkody w ubezpieczalni sprawcy. Jednocześnie możesz starać się o odszkodowanie z Twojej polisy NW, w tym przypadku roszczenie kierujesz do swojej ubezpieczalni. O odszkodowanie najlepiej starać się już po zakończeniu leczenia (rehabilitacji). Jeśli chodzi o ramy czasowe to takie sprawy przedawniają się po trzech latach od momentu zajścia wypadku, więc lepiej zbyt długo nie zwlekać z zgłoszeniem roszczenia. Jeśli chodzi o przyznany % uszczerbku na zdrowiu to zależy on od doznanych obrażeń i indywidualnej decyzji lekarza orzecznika. W razie gdy w naszej opinii przyznany uszczerbek jest zbyt niski należy możemy prosić o ponowne powołanie komisji lekarskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Odszkodowanie nie jest wypłacane z urzędy lecz na udowodniony wniosek, który nazywamy zgłoszenie szkody. Zatem otrzymasz odszkodowanie z tego ubezpieczenia, z którego wnioskowałeś o wypłatę. Jeśli wnioskowałeś o odszkodowanie z własnego ubezpieczenia szkolnego, wówczas otrzymasz odszkodowanie właśnie z niego. O odszkodowanie możesz ubiegać się już teraz, gdyż cała procedura likwidacyjna potrwa i tak co najmniej 30 dni. Poza tym możesz ubiegać się o zadośćuczynienie oraz pokrycie kosztów leczenia z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi