grzesiek1965 Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Uległem wypadkowi w pracy, którego wynikiem było zmiażdżenie dłoni ze złamaniem otwartym wszystkich kości. Dłoń była składana operacyjnie a kości łączone drutami. Chorowałem 182 dni obecnie jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym. Kiedy mogę ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie i w jakiej wysokości? Chcę dodać że chodzi o rękę prawą, jestem praworęczny. Kości nadal nie są zrośnięte a lekarz stwierdził że nie ma szans by się zrosły.Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doswiadczony Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Z ZUS możesz ubiegać się o odszkodowanie po zakończeniu leczenia. W jakiej wysokości je otrzymasz to zależy wyłącznie od komisji lekarskiej na którą zostaniesz skierowana i oce3nie twojego uszczerbku przez łaskawych lekarzy z ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Grzesiek - poczytaj tutajhttp://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1536 ,jest tam odnosnik do artykulu w ktorym jest wszystko dokladnie wyjasnione i opisane w jaki sposob i kiedy starac sie o odszkodowanie z ZUS. http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1536 Komisja ZUS określi PROCENTOWY uszczerbek na zdrowiu.ZUS ogłosił, że w okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 538 zł ZA KAŻDY PROCENT stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu Ponadto - jeśli (byc moze) zaistniala sytuacja, ze pracodawca w jakikolwiek sposob przyczynil sie do wypadku (niesprawna maszyna, narzędzia, brak odziezy ochronnej,brak Twoich szkolen bhp, czy aktualnych badan lekarskich) - mozesz starac sie o odszkodowanie (a byc moze i rente wyrownawcza?) na drodze powodztwa cywilnego, z OC pracodawcy.Tym bardziej, jesli jest to prawa ręka, w ktorej nie odzyskasz juz pelnej sprawnosci.Ale to juz pozniej. Najpierw trzeba zalatwic sprawę w ZUS. Powodzenia! I szybkiego powrotu do zdrowia Ci życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Ewania wrote: Komisja ZUS Czy na pewno komisja? Bo mnie się wydaje, że lekarz orzecznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Oczywiscie, ze lekarz orzecznik, przeciez i w tym artykule, ktory poleciłam w odnośniku jest wyraźnie mowa o lekarzu orzeczniku."Komisja" napisalam w bezposrednim odniesieniu do slow poprzednika: "to zależy wyłącznie od komisji lekarskiej".Ale - nie bądźmy drobiazgowi - bo to akurat (czy komisja czy orzecznik) nie ma zadnego istotnego znaczenia dla Grześka.Istotna jest cala reszta;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi