Kappka Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Witam. Miałam wypadek samochodowy nie z mojej winy. Ile mogłabym dostać odszkodowania OC, czy w ogóle za utratę świadomości, rozcięcie łuku brwiowego (6 szwów, będzie blizna), ogólne potłuczenia, stłuczenie głowy, obrzęk i podbiegnięcie krwawe powieki, wylewy podspojówkowe obu oczu?? Miałam też wstrząśnienie mózgu, ale nie mam tego uwzględnionego w wypisie lekarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riaa Opublikowano 15 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 W ustawie o ubezpieczeniach OC nie określono sposobu wyliczania odszkodowania. Nie ma odpowiedniego przelicznika ułatwiającego obliczenie sumy jaką możesz uzyskać. Oznacza to, że kwotę jaką się żąda od ubezpieczyciela trzeba uzasadnić a szkody, skutki i następstwa wypadku udowodnić. Ubezpieczyciel po przeanalizowaniu przedstawionych przez Ciebie dokumentów dopiero ustosunkowuje się do danego roszczenia. W przypadku, gdy przyznane Ci odszkodowanie będzie w Twoim przekonaniu zbyt niskie przysługuje Ci możliwość odwołania. Więc jeśli chcesz uzyskać możliwie najwyższe odszkodowanie powinnaś zebrać wszystkie dokumenty lekarskie jakie posiadasz i dostarczyć je do ubezpieczalni. Dodatkowo oprócz zadośćuczynienia możesz otrzymać zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji, w tym celu musisz dostarczyć ubezpieczalni oryginały faktur i rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi