Tyjo56 Opublikowano 17 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 mimo spełnionych warunków wypadku przy pracy specjalista do spraw BHP twierdzi iż powieninem miec przynajmniej jeden dzien zwolnienia lekarskiego by byc uznanym za poszkodowanego w wypadku w pracy. Wypadek polegal na uszkodzeniu sluchu przy spawaniu.Czy ma on racje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 ABSOLUTNIE NIE MA RACJI!!Niezdolnosc do pracy NIE JEST warunkiem uznania wypadku za wypadek przy pracy. Warunkiem jest spelnienie wymagan definicji wypadku przy pracy, a wiec:Zdarzenie musi spelniac 4 elementy:-musi byc nagle-spowodowane przyczyną zewnetrzną (spoza organizmu czlowieka, a wiec nie chorobą np.)-musi miec związek z wykonywaną pracą-musi spowodowac uraz (lub śmierć) Proszę poprosić tego "specjalistę" (pożal się Boże) o podstawę prawną jego twierdzenia. Nie znajdzie. Bo "uraz" wcale nie musi być jednoznaczny ze zwolnieniem lekarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyjo56 Opublikowano 20 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 dziękuje niezmiernie to dla mnie duża pomoc a potrzebowałem upewnienia się. W takim razie mam już argumenty do rozmowy z specjalistą BHP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi