badboys Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 ... jestem współwłaścicielem (razem z kolegą) i kierowcą pojazdu który uległ uszkodzeniu przez inne auto prowadzone i należące tylko i wyłącznie do mojego kolegi. Zgłosiłem szkode osobiście i po kilku dniach na adres kolegi (współwłaściciela) przyszła korespondencja iż odszkodowanie nie może zostać przyznane gdyż jest sprawcą i poszkodowanym zarazem ... powołując sie na artykuł 822 k.c. Jako współwłaściciel uszkodzonego auta zostałem kompletnie zignorowany i nie traktowany jako osoba trzecia a przecież nie jestem współwłaścicielem auta sprawcy !!!Proszę o porady ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zakładam, że kolega, o którym piszesz jest jedną i tą samą osobą, a szkoda dotyczy mienia, a konkretnie uszkodzeń w pojeździe, zaś szkoda została zgłoszona z ubezpieczenia obowiązkowego. Pismo, nawet odmowne, powinno zostać doręczone również Panu. Jednak samo stanowisko ubezpieczyciela jest zgodne z prawem.Zgodnie z art. 38 ust. 1 pkt 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych "Zakład ubezpieczeń nie odpowiada za szkody polegające na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie mienia, wyrządzone przez kierującego posiadaczowi pojazdu mechanicznego; dotyczy to również sytuacji, w której posiadacz pojazdu mechanicznego, którym szkoda została wyrządzona, jest posiadaczem lub współposiadaczem pojazdu mechanicznego, w którym szkoda została wyrządzona". Zapis ten wskazuje, że szkoda w mienu nie zostanie zrekompensowana jeśli została wyrządzona przez współposiadacza pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi