lordzicho1 Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Witam,prowadzę firmę (gospodarstwo rolne) i jestem płatnikiem VAT. Ok. 4miesięcy temu kupiłem Quada, z którego odliczyłem sobie 60% z 22% VAT (jeśli quad zachował by pewne parametry mógłbym odliczy 100% VAT'u - niestety tak nie jest). Ubezpieczając Quada, zapłaciłem składkę AC od kwoty brutto. Pojazd uległ wypadkowi i ubezpieczalnia chce wypłacić mi kwotę netto z faktury - argumentuję to tym że jestem płatnikiem VAT. I teraz:- pierwsze - urząd skarbowy odda mi tylko 60% z 22% VAT czyli 40% z 22% jestem do tył- drugie - po co płaciłem składkę od kwoty brutto jeśli i tak dostanę wypłaconą kwotę netto.Napiszcie co wiecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Menson Posted August 4, 2008 Share Posted August 4, 2008 no to sam sobie odpowiedziałeś. Jeżeli na koniec roku wyjdzie Ci strata w VAt, to jak najbardziej staraj się o zwrot. Napisałeś już o odszkdowanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted August 4, 2008 Share Posted August 4, 2008 1. Chyba się pogubiłeś. Możesz ubezpieczyć się brutto i otrzymasz odszkodowanie łącznie z VATem ale przy wyliczaniu wartości pojazdu (kradzież, szkoda całkowita). Wtedy zgodnie z umową AC, niezlaeżnie czy jesteś płatnikiem czy nie dostajesz odszkodowanie wg zawartej umowy, czyli tutaj brutto2. jeśli szkoda jest częściowa, czyli naprawa nie przekracza 70% wartości pojazdu i przedłożyłeś fakturę za jej wykonanie, to należy Ci się netto, bo VAT od wykonanej naprawy możesz odliczyć. Nie ma tu znaczenia czy i w jakiej wysokości odliczyłeś VAT po zakupie, bo to nie o pojazd chodzi jako taki, ale o naprawę, czyli usługę wykonaną na Twoją rzecz, a jedynie z tym pojazdem związaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekp Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 Lordzicho1, jak zakończyla się Twoja sprawa? Mam dokładnie taki sam problem tyle, że z samochodem. Ubezpieczalnia wyceniając auto liczyła kwotę brutto, składkę zaplaciłem od tej kwoty. Zaistniała szkoda całkowita i chcą wypłacić mi kwotę netto bo jestem platnikiem VAT. Tak samo jak Ty odliczylem przy zakupie 60% VAT. Dodatkowo przy sprzedaży auta bym był zwolniony z VAT. Udało Ci się coś wywalczyc w tej sprawie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts