Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek na rowerze. Złe ustawienie w rowerze!!!

thunderstorm
 Share

Recommended Posts

Witam moja sprawa wygląda tak w dniu 15.07.2008 r. dokonałem zakupu roweru za 1119,20 pln.

Podczas testowania w/w roweru przez mojego syna w dniu 19.07.2008 r. około godz. 19:00 uległ on wypadkowi w następstwie którego doznał uszczerbku na zdrowiu w postaci złamania kości promieniowej w prawej ręce.

Powodem w/w wypadku było złe ustawienie tylnego mechanizmu przerzutek w w/w rowerze. Podczas jazdy rowerem i jednoczesnej zmianie przerzutki tylnej z pozycji nr 3 na pozycję nr 2 i nr 1 przerzutka zrzucała łańcuch w rowerze na obręcz tylnego koła, a sam mechanizm tylnych przerzutek dostawał się miedzy szprychy w tylnej obręczy co powodowało gwałtowne zatrzymanie roweru i w następstwie wypadek.

Proszę o radę co mogę zrobić w takim przypadku bo ja ogólnie chciałbym tylko wymienić rower na nowy ale słyszałem że mogę dostać coś więcej...

Pozdrawiam

Witam w takim przypadku możesz postarać się o uzyskanie odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej producenta rowerów. Musisz jednak udowodnić, że bezpośrednią przyczyną wypadku był wadliwy mechanizm roweru, a nie na przykład niewłaściwy sposób użytkowania, bądź też nie zachowanie ostrożności. Powinieneś poprosić producenta roweru o adres ubezpieczalni z którą mają zawartą polisę OC, po czym skierować do nich swoje roszczenie.