patja Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Mam pytanko odnośnie statystycznej karty wypadku, a dokładnie chodzi mi o moment, w którym ma zostać wysłana część II uzupełniająca - czy czeka się 6 miesięcy od momentu zaistnienia wypadku, czy po zakończeniu leczenia przez poszkodowanego przesyła się ją do US (w tym przypadku nie znam terminu jej wysłania). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjt Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Proszę o informację. W małej firmie w przeciągu 3 lat było kilka wypadków przy pracy ale z żadnego wypadku nie była sporządzona statystyczna karta wypadku . Co mamy zrobić z tym faktem. Proszę o informacje co mamy zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 a doznałeś szkody w wypadku? najlepiej zgłosić do inspekcji pracy, pracodawca powinien raportować wypadki. Macie w zakładzie bhpowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Patja, II cz. wysyla sie po zakonczeniu leczenia - nie pozniej niz w ciagu 6 miesiecy od wypadku. Generalnie, w wiekszosci przypadkow znamy moment zakonczenia leczenia - tj. z pewnoscia dowiadujemy sie o tym w chwili gdy poszkodowany sklada wniosek o wyplate jednorazowego odszkodowania.Wowczas my dolaczamy dokumentacje do ZUSu a tym samym wiemy (z N9), ze leczenie zostalo zakonczone i mozemy wyslac II cz. SKW do Urz. Statyst.Zeby jednak na pewno nie doszlo do przegapienia terminu - ja mam w zwyczaju (i nie mam nic przeciwko nasladowaniu;-) na 1-szej stronie dokumentacji naklejac zolta karteczke samoprzylepną z terminem, w ktorym minie 6 m-cy i napisem: wyslac II cz. SKW.Jesli tej karteczki nie mam na dokumentacji, to wiem, ze mam sprawe juz zalatwioną (czyli wyslalam juz obie czesci SKW) a jesli jeszcze jest to sprawdzam wyrywkowo w kadrach, czy poszkodowany jeszcze jest na zwolnieniu czy juz pracuje.I albo karteczka "siedzi" sobie tam dalej do zakonczenia leczenia albo - jesli juz jest zdrowy - robie II cz. SKW i karteczkę wyrzucam;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patja Opublikowano 28 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Jeszcze w związku ze statystyczną kartą cz. II pytanko:- liczba dni niezdolności do pracy (znana w momencie wypełniania części II) - czy tutaj przepisuję liczbę dni, którą podałam w części I, jeśli poszkodowana już nie była dłużej na L4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi