Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Statystyczna karta wypadku

patja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko odnośnie statystycznej karty wypadku, a dokładnie chodzi mi o moment, w którym ma zostać wysłana część II uzupełniająca - czy czeka się 6 miesięcy od momentu zaistnienia wypadku, czy po zakończeniu leczenia przez poszkodowanego przesyła się ją do US (w tym przypadku nie znam terminu jej wysłania). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pat

Proszę o informację. W małej firmie w przeciągu 3 lat było kilka wypadków przy pracy ale z żadnego wypadku nie była sporządzona statystyczna karta wypadku . Co mamy zrobić z tym faktem. Proszę o informacje co mamy zrobić. Pozdrawiam

a doznałeś szkody w wypadku? najlepiej zgłosić do inspekcji pracy, pracodawca powinien raportować wypadki. Macie w zakładzie bhpowca?

• 4 tygodnie później...

Patja, II cz. wysyla sie po zakonczeniu leczenia - nie pozniej niz w ciagu 6 miesiecy od wypadku.

Generalnie, w wiekszosci przypadkow znamy moment zakonczenia leczenia - tj. z pewnoscia dowiadujemy sie o tym w chwili gdy poszkodowany sklada wniosek o wyplate jednorazowego odszkodowania.

Wowczas my dolaczamy dokumentacje do ZUSu a tym samym wiemy (z N9), ze leczenie zostalo zakonczone i mozemy wyslac II cz. SKW do Urz. Statyst.

Zeby jednak na pewno nie doszlo do przegapienia terminu - ja mam w zwyczaju (i nie mam nic przeciwko nasladowaniu;-) na 1-szej stronie dokumentacji naklejac zolta karteczke samoprzylepną z terminem, w ktorym minie 6 m-cy i napisem: wyslac II cz. SKW.

Jesli tej karteczki nie mam na dokumentacji, to wiem, ze mam sprawe juz zalatwioną (czyli wyslalam juz obie czesci SKW) a jesli jeszcze jest to sprawdzam wyrywkowo w kadrach, czy poszkodowany jeszcze jest na zwolnieniu czy juz pracuje.

I albo karteczka "siedzi" sobie tam dalej do zakonczenia leczenia albo - jesli juz jest zdrowy - robie II cz. SKW i karteczkę wyrzucam;-))

Jeszcze w związku ze statystyczną kartą cz. II pytanko:

- liczba dni niezdolności do pracy (znana w momencie wypełniania części II) - czy tutaj przepisuję liczbę dni, którą podałam w części I, jeśli poszkodowana już nie była dłużej na L4?