deksman Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam, 30 dni temu miałem kolizję drogową z mojej winy, zgłosiłem szkodęz ubezpieczenia AC, 2 dni temu dostałem informację że suma odszkodowaniabędzie pomniejszona nawet do 50% w związku z tak zwanym "zatajeniem informacji o bez szkodowej jeździe w trakcie podpisania umowy " Na umowie ani w ogólnych warunkach ubezpieczenia nie ma takiego zapisu,ponadto dostałem powiadomienie że do rozpatrzenia szkody jest niezbędnedostarczenie zaświadczenia o przebiegu ubezpieczenia OC - 6 lat bez szkody. Posiadam kilka aut, którymi jeżdzą kierowcy i oczywiście mają stłuczki ale ja osobiście nie miałem nigdy.Proszę o informację czy rzeczywiście firma ubezpieczeniowa może pomniejszyć wypłatę odszkodowania,do tej pory nie dostałem kalkulacji szkody, czy do otrzymania kalkulacji też jest nie zbędne dostarczeniezaświadczenia o przebiegu ubezpieczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Po pierwsze: nie wiadomo w jakim TU jest Pan ubezpieczony.Po drugie: nie wiadomo, czy są to pojazdy firmowe czy prywatne.Po trzecie trzeba sprawdzić, czy tabela zniżek i zwyżek ma w Pana wypadku zastosowanie.Generalnie: jeżeli ma Pan kilka samochodów to każda szkoda z AC na którymkolwiek z nich rzutuje na składkę dla wszystkich pojazdów, bez względu kto kierował.Jeżeli zakupił Pan polisę ze składką uwzględniającą nienalezne zniżki to TU może o taki sam procent obniżyć wypłatę odszkodowania.Do otrzymania kalkulacji naprawy nie jest niezbędne dostarczenie zaświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1661348253 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Quote: Generalnie: jeżeli ma Pan kilka samochodów to każda szkoda z AC na którymkolwiek z nich rzutuje na składkę dla wszystkich pojazdów, bez względu kto kierował. Chyba, że jest w firmie ubezpieczonych ponad 5 pojazdów i jest to wprowadzone jako flota samochodowa. No niestety tak jest z AC. www.hestiaolsztyn.pl | www.holms.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deksman Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Całą flotę pojazdów mam ubezpieczoną w PZU, a w tym jednym przypadku o którym piszę to autojest ubezpieczone w Benefia, do tej pory PZU wyliczało mi składki na podstawie danych które posiadalii nigdy nie było problemu.Głównie mi chodzi o to czy faktycznie mogą potrącić pewną kwotę z odszkodowania - kasacja auta.Czy jest sens się odwołać od ich decyzji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Obecnie TU mają możliwość sprawdzenia szkodowości klienta w innych TU. Warto sprawdzić jaka zniżka za beszkodowość była zastosowana w PZU a jaka w Benefii. Jeżeli PZU np. nie zastosowało żadnej zniżki a w Benefii opłacił Pan składkę ze zniżką to może być potrącenie. Jednak każda sprawa jest indywidualna i należą się panu wyjasnienia od Benefii w przypadku potrąceń,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 W decyzji o potrąceniu powinna być podana podstawa prawna - w tym wypadku odpowiedni przepis z OWU AC. Zacytuj treść decyzji, to będzie można ew. coś bliżej doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi