GUCIO Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Wczoraj uczestniczyłem w kolizji samochodów jako poszkodowany( jadąc z pracy do domu). Byłem u lekarza,stwierdził w diagnozie że mam uraz głowy i szyji.(nada boli mnie szyja i głowa i mam zawroty głowy).Lekarz również powiedział że miałem lekkie wstrząśnienie mózgu, i skręcenie szyji. Założono mi kołnież na szyję i kazano mi w nim chodzić 9 dni. Mieli mnie zostawić w szpitalu na obserwacji ileś dni, ale ja nie chciałem bo mam taką pracę że nie mogę sobie pozwolić na pobyt w szpitalu. Wypadek spowodowała osoba nietrzeżwa. Czy ktoś może mi doradzić czy mogę się starać o jakieś odszkodowanie. 2.08.2008r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Po pierwsze: Zglos w pracy, ze wypadek mial miejsce w drodze z pracy do domu i dopilnuj sporządzenia karty wypadku "w drodze". Co prawda - od paru lat nie ma z tytulu takich wypadkow odszkodowan jednorazowych z ZUS, ale - nigdy nie wiadomo co przyszlosc pokaze, a zwolnienie lekarskie jest 100 % platne a i renta powypadkowa jest korzystniejsza (odpukac!!).Po drugie - jesli jestes ubezpieczony w jakims Tow. Ubezp. indywidualnie (tzn. sam sobie oplacasz) lub grupowo w pracy (tzn. "ściągają" Ci skladke ubezp. z wynagrodzenia w zakladzie pracy) - zglos sie do osoby, ktora sie takim ubezp. zajmuje i spytaj co dalej.Po trzecie - zobacz w swoim ubezp. komunikacyjnym, czy nie ma tam opcji ubezp. od NW (nieszcz. wypadkow) - jesli jest, zglos sie do swojego ubezpieczyciela, on powie Ci co dalej. I po czwarte - mozesz zalozyc sprawe cywilną przeciwko sprawcy wypadku o odszkodowanie z jego OC.PS.A tak na marginesie Twojego zdania: "Mieli mnie zostawić w szpitalu na obserwacji ileś dni, ale ja nie chciałem bo mam taką pracę że nie mogę sobie pozwolić na pobyt w szpitalu." - nie znasz powiedzenia, że "cmentarze są pełne ludzi niezastąpionych"?? Czasem warto dac sie poobserwowac przez pare dni, zeby pozniej nie trzeba bylo leczyc sie lata całe..... Poza tym - przy staraniu sie o odszkodowanie, zdanie na karcie szpitalnej: "wypisano na wlasną prosbę", albo "odmowil pozostania w szpitalu"- tez nie wygląda najlepiej.... Znaczy się: "uwazal, ze nic mu nie bylo...". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi