Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

złamanie spiralne.

Nita
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Już tu na forum kiedyś byłem ;]

Mam pytanie do połamańców nóg.

Złamałem nogę 24 tygodnie temu. Mam 2 śruby w nodze...........

mam przepisane chodzenie o kulach do 19sierpnia. Lecz często jużchodzę bez. Nic mnie nie boli ......... no czasami coś tam zaboli ale minimalnie , nie na tyle że sprawiało by mi to jaką kolwiek trudność. Czy wy też porzucaliście wcześniej kule? bo kurczę już mnie one denerwują masakrycznie. Ileż to można z nimi łazić:D i jeszcze jedno czy was po wszystkim pobolewuje , pobolywały nogi ? (ta złamana) mi się wydaje że trzeba dużo czasu aby to wszystko wróciło do normalności;/

• 3 miesiące temu...

cześć

ja miałem złamaną nogę 2 lata temu i wprawdzie kul nie miałem (bo musiałem leżeć cały czas) ale mój kumpel miał kule i opowiadał że jak go składali to był taki koleś któremu operacyjnie łamali nogę. powodem było złe zrośnięcie. a dlaczego? bo właśnie nie nosił kul ze sobą i za bardzo obciążał nogę. nie zachęcam do porzucania kul przed czasem, poto są one aby pomóc.

połamaniecc wrote:
cześć
ja miałem złamaną nogę 2 lata temu i wprawdzie kul nie miałem (bo musiałem leżeć cały czas) ale mój kumpel miał kule i opowiadał że jak go składali to był taki koleś któremu operacyjnie łamali nogę. powodem było złe zrośnięcie. a dlaczego? bo właśnie nie nosił kul ze sobą i za bardzo obciążał nogę. nie zachęcam do porzucania kul przed czasem, poto są one aby pomóc.
Witaj:) jak czujesz się po tych dwóch latach ?jesteś już zupełnie sprawny ,kość się zrosła?

• 2 miesiące temu...

Cześć!!

Równo 2 tygodnie temu złamałam obie kości goleni lewej (piszczelową powyżej 20 cm nad kostką i strzałkową 10 cm poniżej kolana). Upadek wykonałam na lodowisku i już nie wstałam, bo ból straszny. Z pomocą ratowników medycznych i karetki pogotowia wjechałam do szpitala, gdzie stwierdzono spiralne złamanie obu kości i optowano za koniecznością zespolenia kości metodą operacyjną. Zainstalowano mnie na łóżeczku (sobota wieczór) i kazano czekać do poniedziałku. W poniedziałek na obchodzie zapadła decyzja "wypisujemy panią do domu", bo jest duża szansa, że noga dobrze się zrośnie w leczeniu zachowawczym, proszę dużó leżeć i nawet o kulach chodzić niewiele. Zatem leżę niczym narzuta na kanapie i spaceruję wyłącznie do WC, łazienki i na kontrole lekarskie. Będę wdzięczna osobom, kre podzielą się doświadczeniami z leczenia analogicznego przypadku medycznego. pozdrawiam wszystkich. Nowy Połamaniec

LillaKorn wrote:
Cześć!!
Równo 2 tygodnie temu złamałam obie kości goleni lewej (piszczelową powyżej 20 cm nad kostką i strzałkową 10 cm poniżej kolana). Upadek wykonałam na lodowisku i już nie wstałam, bo ból straszny. Z pomocą ratowników medycznych i karetki pogotowia wjechałam do szpitala, gdzie stwierdzono spiralne złamanie obu kości i optowano za koniecznością zespolenia kości metodą operacyjną. Zainstalowano mnie na łóżeczku (sobota wieczór) i kazano czekać do poniedziałku. W poniedziałek na obchodzie zapadła decyzja "wypisujemy panią do domu", bo jest duża szansa, że noga dobrze się zrośnie w leczeniu zachowawczym, proszę dużó leżeć i nawet o kulach chodzić niewiele. Zatem leżę niczym narzuta na kanapie i spaceruję wyłącznie do WC, łazienki i na kontrole lekarskie. Będę wdzięczna osobom, kre podzielą się doświadczeniami z leczenia analogicznego przypadku medycznego. pozdrawiam wszystkich. Nowy Połamaniec
Witaj, ja mialam analogiczne zlamanie, tez spiralne obu kosci, bez operacji, leczenie zachowawcze, gips pod sama pachwine 12 tyg, pozniej ok 4 tyg pok kolano, pozniej rehablitacja, chodzic zaczelam po ok pol roku od zlamania, 29.02 minie 8 mies od zlamania, poruszam sie juz normalnie, bez kul, zero problomow, noga nie puchnie, nie boli, noga byla zlamana jak widac na zdjeciu www.polamancy.pl "IVY", bralam kolagen, glukozamine i wapn, 3 razy w tyg chodze na silownie i cwicze, rowerek, steper itp. nie wiem czy moge, ostatnie zdjecie robilam w listopadzie, zgody lekarza na chodzenie bez kul nie uzyskalam, po prostu czuje, ze moge, nie dam sie przykuc do lozka. Zycze powrotu do zdrowia i cierpliwosci :-)

• 4 miesiące temu...

cześć IWY dopadla mnie taka sama przykra sytuacja napisz po jakim czasie pojawił ci się zrost .Jestem 11 tyg po złamaniu czy gips pod kolano zakładają przy wyrażnym zroście.

POZDROWKA

• 2 tygodnie później...

Witam połamańców niestety 13 tyg. w gipsie brak postępu w leczeniu tzn brak zrostu.

lekarz prowadzący powiedział żebym zaczoł obciążać nogę 20 kg.przez pierwszy tydzień następnie zwiększać co 5 kg. tygodniowo .Z tego co mówił mogę mieć zrost włóknisty nie wiem co to jest możę ktoś się z tym spotkał byłbym wdzięczny za opis.Co do dalszego leczenia przepisał magnetronik 15 razy po 20 minut i kazał czekać.Nie wiem co o tym sądzić słyszałem o różnych suplementach może komuś coś pomogło? biorę tylko osteodiag .Liczę na wiele podpowiedzi i z góry wielkie dzieki.

Dodam że leczę się metodą bezoperacyjną