palawa Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (odrapania, stłuczenia, ubytrk skóry, bolesne i krwawe)estem zatrudniony na okres próbny mija mi 1 miesiąc pracy. Pracowałem juź wcześniejszy rok w innej firmie i byłem ubezpieczony. W aktualnej pracy pracuje na placu budowy. podczas wykonywania swoich obowiązków osuneła mi się drabina podtrzymałem się ręką trafiając łokciem w szybę obsunełem się po ścianie i spadłem z 3 piętra bloku. byłem na pogotowiu otrzymałem karte konsultacji i zwolnienie chorobowe na 2 tygodnie. Firma nie chce wypłacić mi zasiłku chorobowego... co zrobić jak się starać ? Kto powinien mi wypłacić? proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Czy masz spisaną umowę o pracę?Zglos oficjalnie (najlepiej na pismie, a na kopii pisma popros o potwierdzenie) wniosek o przeprowadzenie post,ępowania powypadkowego w zwiazku z wypadkiem przy pracy, ktoremu ulegles w dniu........., o godz. ............ podczas wykonywania pracy na budowie w miejscowosci.......Od tego czasu pracodawca ma 14 dni na sporzadzenie protokólu powypadkowego, ktorego 1 egz. w efekcie powinienes dodstac.Chorobowe z tytulu wypadku przy pracy platne jest 100% od pierwszego dnia choroby. Poniewaz nie przepracowales jeszcze calego miesiaca, pracodawca nie wyplacil Ci chorobowego, bo w normalnych sytuacjach obowiazuje 1 mies. tzw. "karencji". Ale - mozesz byc spokojny bo w przypadkach zwolnien chorobowych w wyniku wypadku przy pracy ten okres karencji nie obowiazuje i chorobowe nalezy |Ci sie nawet pomimo nie przepracowania 30 dni.Dlatego tak wazne jest to, zeby postepowanie powypadkowe bylo przeprowadzone a wypadek uznany za wypadek przy pracy.TU http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1536 masz natomiast dokladnie opisane co robic dalej, po zakonczeniu leczenia, gdybys staral sie o jednorazowe odszkodowanie z ZUS (o ktore bedziesz mial prawo sie starac, jesli wypadek zostanie uznany za wypadek przy pracy). Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi