ataner74 Posted April 23, 2007 Share Posted April 23, 2007 Witam i proszę o pomoc. Uczestniczyłam w kolizji drogowej , w której uznano mnie za sprawcę. Przyjęłam mandat, jednakże w ustawowym terminie 7 dni próbowałam odwołać sie od decyzji ( zostałam zabrana do szpitala, byłam w szoku i po środkach znieczulających), Po 3 miesiącach moja sprawa została rozpatrzona odmownie. Poinformowałam moje towarzystwo ubezpieczeniowe o podjętych krokach w związku z likwidacja szkody 2 uczestnika kolizji i z tego co wiem wypłata odszkodowania z mojej polisy została wstrzymana. Po wyroku sądu wysłałam niezbędne dokumenty. Moje towarzystwo poinformowało mnie , iż poszkodowanemu wypłacono z mojej polisy odszkodowanie. Tymczasem otrzymałam pismo z kancelarii prawnej poszkodowanego, iż wszystkie jego roszczenia oraz odsetki nie zostały uwzględnione w związku z czym skieruje sprawę do sądu przeciwko firmie jak i mojej osobie. Czy mogel finansowo odpowiadać za roszczenia poszkodowanego, jeśli firma ubezpieczeniowa nie wypłaci żądanej kwoty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campter.pl Posted April 25, 2007 Share Posted April 25, 2007 Jeśli sprawa będzie prowadzona przeciwko Tobie i firmie ubezpieczeniowej to w razie wyroku zasądzającego kwotę odszkodowania do zapłaty zobowiązana będziesz Ty i twój ubezpieczyciel - tyle teorii. W rzeczywistości po to masz ubezpieczenie OC, aby w takich przypadkach ubezpieczyciel gwarantował Ci ochronę, dlatego to ubezpieczyciel powinien zapłacić i zwykle płaci w całości zasądzone przez sąd odszkodowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts