dep85 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Witam.Uległem wypadkowi przy pracy dnia 16.08.2008.Historia miała miejsce przy podłączaniu butli z gazem pod bardzo dużym ciśnieniem. Rura doprowadzająca ciśnienie nie wytrzymała i wystrzeliła mi prosto w policzek wraz z metalową złączką.Spowodowało to spore rozcięcie na twarzy.Od razu po wypadku zostałem zabrany na pogotowie,zrobiono mi prześwietlenie czaszki z podejrzeniem złamania kości policzkowej, i z zamiarem zszycia, ale obyło się w rezultacie bez tego. Badanie wykazało że wszystko jest ok. W pierwszym możliwym terminie w poniedziałek (17.08.2008)poszedłem do lekarza rodzinnego który następnie skierował mnie do chirurga. Obecnie jestem na 2 tygodniowym zwolnieniu. Pracodawca informował mnie żebym jak tylko będę w stanie przyszedł i złożył podanie o odszkodowanie z ZUS'u. A zdarzenie uznane jest jako wypadek przy pracy. Mam pytanie czy warte jest zachodu staranie się o odszkodowanie od ZUS. Czy blizna którą będę miał na twarzy będzie zaklasyfikowana jako długotrwały bądź stały uszczerbek na zdrowiu? Leczenie nie potrwa na pewno ponad 6 miesięcy. Myślę po zakończeniu L4 będę w stanie kontynuować pracę. Proszę o odpowiedz i Dziękuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Oczywiscie, ze warto.Blizna na twarzy jest dosc istotnym zeszpeceniem twarzy. Nie ma wymogu aby leczenie trwalo 6 miesiecy. W ogole sie nie uzaleznia odszkodowania od czasu trwania leczenia.W chwili obecnej ZUS placi 538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.Wniosek o odszkodowanie sklada sie po calkowitym zakonczeniu leczenia. Lekarz musi wypelnic Ci druk N9, na ktorym musi napisac, ze leczenie zostalo zakonczone - i ten druk wraz ze swoim wnioskiem zanies do zakladu pracy.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 dep85 wrote:Witam.Mam pytanie czy warte jest zachodu staranie się o odszkodowanie od ZUS. Czy blizna którą będę miał na twarzy będzie zaklasyfikowana jako długotrwały bądź stały uszczerbek na zdrowiu? Leczenie nie potrwa na pewno ponad 6 miesięcy. Myślę po zakończeniu L4 będę w stanie kontynuować pracę. Proszę o odpowiedz i Dziękuje. PozdrawiamZawsze warto.Uszczerbek uszkodzenia powłok twarzy (blizny i ubytki) - oszpecenie bez zaburzeń funkcji w zależności od rozmiarów blizny szacuje się od 1% - 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi