vtec Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 mialem wypadek drogowy z udzialem pieszego jakies 10lat temu.nie posiadalem wtedy prawa jazdy.wypadek byl taki ze jechalem i wszedl mi pod kola pijany przechodzien i dostal roznych obrazen ciala.wystapil o odszkodowanie do pzu ktore mu wyplacilo jaka stam kwote.pzu zada ode mnie zwrotu wyplaconego odszkodowania ktore wyplacili temu poszkodowanemu wraz z odsetkami.ja w czasie wypadku nie mialem 17 lat i bylem osadzony prze sad dla nie letnich.chcialem sie dowiedziec czy pzu ma prawo zadac takiego zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 pomoze ktos??jest wogole jakas mozliwosc zeby sie jakos bronic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgodnie z art. 43. Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa; 4) zbiegł z miejsca zdarzenia. Jeśli PZU dokonało zapłaty na rzecz poszkodowanego dawniej niż 3 lata temu to może Pan skutecznie podnieść zarzut przedawnienia. Jeżeli jednak wypłata nastąpiła do 3 lat wstecz to żądanie PZU jest uzasadnione i niewiele można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Wypłata tego odszkodowania nastąpiła moze rok po całym zdazeniu tj okolo 9 lat temu.Czyli co teraz mam zrobić?udac sie z ta sprawa do jakiegos adwokata i przedstawic zarzut przedawnienia wobec PZU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 w przypadku czynów mających znamiona przestępstwa ( a uszkodzenia ciała skutkujące leczeniem powyżej dni 7 do takich należą) przedawnienie chyba dopiero po 10 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 a to ze nie mialem 17 lat to nie mozna od tego sie odwolac?liczylem wczoraj i od zdarzenia minelo 11lat a od wyplaty odszkodowania ponad 10l.mam jakas szanse zeby tej kwoty nie zwracac i liczyc na umorzenie bo przez te lata jest ona kolosalna wraz z odsetkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Jeżeli od wypłaty odszkodowania upłynęło 10 lat to z pewnością roszczenie uległo przedawnieniu. W tym celu należy sporządzić pismo i wysłać do ubezpieczyciela, w którym należy podnieść zarzut przedawnienia. Co do przedawnienia roszczenia regresowego to w tym przypadku jest to termin 3 -letni od dnia wypłaty odszkodowania poszkodowanemu. Proszę zatem nie sugerować się błędnymi opiniami co do 10-letniego terminu przedawnienia, gdyż w tym zakresie Sąd Najwyższy już 3 lata temu podjął uchwałę, w której wyjaśnił charakter tego przedawnienia (zobacz: Uchwała z dnia 10 listopada 2005 r. Sąd Najwyższy III CZP 83/05 OSNC 2006/9/147, Biul.SN 2005/11/6, Prok.i Pr. 2006/7-8/43). Zatem, skoro od wypłaty odszkodowania upłynęło ponad 3 lata to zarzut przedawnienia będzie w pełni skuteczny. Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 a nie ma nic do tego ze oni mi przysylali pisma o zaplate tego roszczenia regresowego przez ten caly okres tj(10lat) w przedziale co jakies 2 lata i straszyli sadem i konsekwencjami.teraz minelo juz 10 lat od wyplacenia tego odszkodowania.czyli pisac bezposrednio do ubezpieczyciela czy raczej przez adwokata?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Przedawnienie przerywa się tylko w 3 przypadkach i jednym z nich jest podjęcie czynności przed sądem w celu dochodzenia roszczenia. Samo sporządzenie i doręczenie wezwania do zapłaty nie przerywa biegu przedawnienia. Stosowne pismo może Pan sporządzić samodzielnie lub zlecić profesjonalnemu pełnomocnikowi (radcy prawnemu lub adwokatowi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Więc wracam do sprawy.Miałem 2 sprawy w sadzie i sąd odrzucił przedawnienie,póżniej apelacja i też się nie udało.Doszło do tego że mam komornika na pensji.Chciałbym spłacić teraz ten dług bo jak żyć tu dalej z komornikiem.Co mam teraz zrobić,napisać do pzu jakieś pismo że chce spłacic ten dług i czy mam jakąś szanse żeby mi chociaż odsetki umorzyli i zawiesili tego komornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi