podraczki Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Mam 19 lat i pracuje w markecie(umowa o prace) na dziale art. świeze, mięso i wedliny. Tnąc ser na krajalnicy elektrycznej przecielam sobie 4 palca u reki lewej. Po wizycie u chirurga okazało sie ze to rana płatowa. Palec był szyty, mam 4 szwy i zwolnienie na 13 dni. Czy moge otrzymać jakieś odszkodowanie z tego tytułu? Wiem ze jest tez jakieś odszkodowanie grupowe. Oprócz ubezpieczenia w pracy byłam ubezpieczana również przez rodziców w liceum.Proszę o pomoc i w miare szybka odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Tu masz wszystko nt. wypadku przy pracy i jak sie starac o odszkodowanie z ZUS. http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1536 Najpierw jednak musi byc spisany protokol powypadkowy i wypadek uznany za wypadek przy pracy. Jesli bylas ubezp. w liceum (bo rozumiem, ze jestes tegoroczną absolwentką?) to ubezpieczenie to "dziala" chyba do konca wrzesnia, musisz udac sie do szkoly po druk wniosku o odszkodowanie i potwierdzenie oplacenia skladki, po czym wnioske oddac w PZU (albo w innym towarzystwie ubezp., w ktorym szkola Was ubezpieczyla).Natomiast jesli chodzi o ubezp. grupowe w zakladzie pracy to najczesciej skladki sa potracane z wynagrodzenia pracownikow, ktorzy do takiego ubezpieczenia przystąpili. Ty przystąpilas? Placilas skladki? Rzadko zdarza sie, ze taką skladkę oplaca pracodawca, ale - zdarza sie. Musisz sie dowiedziec w pracy, najlepiej w kadrach.Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi