xpas Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam,w dniu 13.08 miałam wypadek drogowy w drodze do pracy, jechałam drogą z pierszeństwem na rowerze a z podporządkowanej wyjechał VITO i ja prosto w niego. W wyniku wypadku leżałam dwa dni w szpitalu, miałam wstrząśnienie mózgu i złamany nos, założono mi dwa szwy na nosie.Czy mogę starać się o jakieś odszkodowanie z OC sprawcy? Za rower facet zapłaci mi sam, ale zostaja blizny na nosie i troche mnie szyja pobolewa.Czy powinnam isc do lekarzy po jakieś zaświadczenia?Za co mogę żądąc zwrotu kosztów od sprawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Będąc poszkodowaną w wypadku przysługuje Pani prawo do zadośćuczynienia za doznaną krzywdę, a także pełna rekompensata za szkody materialne. Udowodnieniem tych roszczeń jest między innymi stosowna dokumentacja medyczna potwierdzająca rodzaj doznanych urazów, podjęte leczenie. W tej sytuacji należy ustalić ubezpieczalnię sprawcy zdarzenia i skierować do niej tzw. zgłoszenie szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpas Opublikowano 3 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Witam, jestem synem poszkodowanej w wypadku kobiety na rowerze , w tej chwili matka znajduje się w szpitalu ponieważ doznała bardzo silnych obrażeń nóg, zdarzenie miało miejsce na pasach sprawca jechał Tirem i uciekł z miejsca wypadku jednak już go ujęto.Pytanie brzmi kiedy w tej sytuacji można dochodzić swoich rozczeń u ubezpieczciela OC sprawcy ponieważ poszkodowana nie była ubezpieczona od nieszczęsliwych wypadków. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpas Opublikowano 9 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Nie jestem specjalista ale powiem jak to wygląda u mnie. Może Pan po pierwsze wynająć likwidatora szkód i on zajmie się tym za Pana lub Pana mamę, może Pan także wypełnić wniosek o odszkodowanie z tyt. szkody osobowej, druk pobrac od ubezpieczyciela sprawcy. Mi likwidator podpowiedział ze mozna wystapic o zaliczkę na leczenie, a moze Pan złożyc wniosek po zakończeniu leczenia. Trzeba wtedy dołączyć wszystkie dok. ze szpitala, recepty, skierowania, rachunki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 benjam87 wrote:Witam,jestem synem poszkodowanej w wypadku kobiety na rowerze , w tej chwili matka znajduje się w szpitalu ponieważ doznała bardzo silnych obrażeń nóg, zdarzenie miało miejsce na pasach sprawca jechał Tirem i uciekł z miejsca wypadku jednak już go ujęto.Pytanie brzmi kiedy w tej sytuacji można dochodzić swoich rozczeń u ubezpieczciela OC sprawcy ponieważ poszkodowana nie była ubezpieczona od nieszczęsliwych wypadków.Bardzo proszę o pomoc.Pana mama może dochodzić odszkodowania już teraz. Zakończenie leczenia nie jest warunkiem koniecznym do zgłoszenia szkody. Roszczenie najlepiej jest przedstawić tak szybko jak to możliwe. W razie problemów służymy pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi