marexmad Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam !!!Niedawno miałem wypadek - rowerzysta wyjechał z bocznej drogi wprost pod samochód osobowy Honda który to odbił na środek i po kilkunastu mertach zderzył się z moja ciężarówką . Szkoda w mojej cięzarówce wyceniona na 20.000 a Honda do kasacji. Rowerzysta po wyjściu ze szpitala został ukarany mandatem jako sprawca.Rowerzysta pełnoletni nieubezpieczony bezrobotny.Czy w takim wypadku mogę domagać sie odszkodowania z polisy hondy która to była bezpośrednim sprawcą uszkodzeń w moim aucie (choć nie sprawcą wypadku ) . Czy też mogę się domagać odszkodowania z Funduszu Gwarancyjnego.Może ktoś wie jak się do tego zabrać.Wiem że pozostaje droga cywilna ale chyba mało skuteczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Stan faktyczny sprawy nie jest prosty i odpowiedzialność kierującego Hondy zależy od tego czy można mu zarzucić jakiekolwiek naruszenie przepisów prawa drogowego skutkujące spowodowaniem wypadku lub przynajmniej przyczynieniem się do niego. W tym celu należy przede wszystkim ustalić czy w stosunku do kierowcy Hondy jest prowadzone jakiekolwiek postępowanie związane z tym wypadkiem. Jeśli takie postępowanie się nie toczy oraz brak podstaw do przypisania współwiny kierowcy Hondy, wówczas odpowiedzialność ponosić będzie tylko rowerzysta, bez możliwości uzyskania odszkodowania z UFG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi