adek Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 witam prowadze działalność gospodarczą i odprowadzam mały zus ostatnio pocharatałem sobie palce w skutek tego jeden palec mam sztywny czy należy mi sie odszkodowanie z zus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Aby można było mówić o świadczeniach z tytułu wypadku przy pracy musi być opłacana składka wypadkowa.Podstawą do wypłacenia 100% świadczenia chorobowego oraz jednorazowego odszkodowania jest uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy.Osobom prowadzącym działność gospodarczą ( i opłacającym składki na ubepieczenie wypadkowe) ustaleń takich dokonuje ZUS. Zdarzenie należy zgłosić do ZUS.ZUS powqinien w ciagu 14 dni dokonać kwalifikacji zdarzenia i sporządzić kartę wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek Opublikowano 5 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 ok byłem w zus i dali mi do wypełnienia nwniosek o sporzadzenie karty wypadku i oświadcxzenie świadków ale mam pytanie bo wykonywałem zlecenie na działce ,a dokładnie docinałem materiały potrzebne do wykonywania zleceń czy moge również starać sie o odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Jeśli ZUS uzna zdarzenie jako wypadek przy pracy to oczywiście można starać się o odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi