adek Posted September 4, 2008 Share Posted September 4, 2008 witam prowadze działalność gospodarczą i odprowadzam mały zus ostatnio pocharatałem sobie palce w skutek tego jeden palec mam sztywny czy należy mi sie odszkodowanie z zus Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted September 4, 2008 Share Posted September 4, 2008 Aby można było mówić o świadczeniach z tytułu wypadku przy pracy musi być opłacana składka wypadkowa.Podstawą do wypłacenia 100% świadczenia chorobowego oraz jednorazowego odszkodowania jest uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy.Osobom prowadzącym działność gospodarczą ( i opłacającym składki na ubepieczenie wypadkowe) ustaleń takich dokonuje ZUS. Zdarzenie należy zgłosić do ZUS.ZUS powqinien w ciagu 14 dni dokonać kwalifikacji zdarzenia i sporządzić kartę wypadku Link to comment Share on other sites More sharing options...
adek Posted September 5, 2008 Author Share Posted September 5, 2008 ok byłem w zus i dali mi do wypełnienia nwniosek o sporzadzenie karty wypadku i oświadcxzenie świadków ale mam pytanie bo wykonywałem zlecenie na działce ,a dokładnie docinałem materiały potrzebne do wykonywania zleceń czy moge również starać sie o odszkodowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted September 5, 2008 Share Posted September 5, 2008 Jeśli ZUS uzna zdarzenie jako wypadek przy pracy to oczywiście można starać się o odszkodowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now