Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

szkoda z ubezpiecznia AC PZU

college
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wita,

sprawca uciekł z miejsca wypadku, więć szkodę pokrylem z ubezpieczenia AC. Z PZU dostałem zawiadomienie o wyplacie odszkodowania. W zawiadomieniu jest napisane Kalkulacja kwota ogółem 1600 PLN udział poszkodowanego 800 PLN. Wypłata dla uprawnionego 800 PLN.

I teraz moje pytanie: czy dla uprawnionego powinna być cała kwota 1600?

Rozliczenie było z opcją na warsztat. W moim rozumieniu wypłata dla uprawnionego powinna mieć wielkość kwoty ogółem.

college wrote:
Wita,

sprawca uciekł z miejsca wypadku, więć szkodę pokrylem z ubezpieczenia AC. Z PZU dostałem zawiadomienie o wyplacie odszkodowania. W zawiadomieniu jest napisane Kalkulacja kwota ogółem 1600 PLN udział poszkodowanego 800 PLN. Wypłata dla uprawnionego 800 PLN.

I teraz moje pytanie: czy dla uprawnionego powinna być cała kwota 1600?

Rozliczenie było z opcją na warsztat. W moim rozumieniu wypłata dla uprawnionego powinna mieć wielkość kwoty ogółem.
Wszystko zależy od treści ogólnych warunków ubezpieczenia AC ( OWU AC) pojazdu. Z przyjętej kalkulacji można wnioskować, że w OWU AC zawarte jest postanowienie, które pomniejsza każdorazowe odszkodowanie o kwotę udziału poszkodowanego, co w tym przypadku to 800 zł. Proszę sprawdzić OWU AC, które prawdopodobnie potwierdza powyższe.