dzolana Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 witam,mój mąż miał wczoraj wypadek w pracy. Spadł ze znacznej wysokości (złamała się metalowa drabina na której stał). Podczas upadku bardzo się pokaleczył o ostre krawędzie tejże drabiny. Pogotowie zabrało go do szpitala. Ma rozerwaną tętnicę , żyły i uszkodzone nerwy prawej ręki. Jutro czeka go druga operacja.Z tego co wiem w firmie nie ma osoby która zajmuję się sprawami bhp...Moje pytania:W jakim czasie należy złożyć pisemne oświadczenie o wypadku do pracodwacy?Świadkami były osoby przypadkowe więc nie wiem czy będą zeznawać w tej sprawie.Co z materiałem dowodowym (drabina) jeśli nikt jej nie zabezpieczył to co w takim razie z dowodem rzeczowym ? Drabina prawdopodobnie nie miała atestu dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoszenie wypadku powinno nastąpic niezwłocznie po jego zaistnieniu. Najlepiej zrobić to na piśmie opisując zdarzenie oraz podać świadków jeśli tacy byli.Pracodawca powinien powołać zespół powypadkowy, który zbada okolicznosci i przyczyny wypadku. Na sporządzenie dokumentacji zespół powypadkowy ma 14 dni od chwili zawiadomienia. Po zbadaniu okoliczności i przycyzn wypadku zespół powypadkowy sporządza protokół powypadkowy - jeden ezgemplarz zatwierdzonego protoołu mąż powinien otrzymać.Przed zatwierdzeniem protokołu przez pracodawcę mąż musi być zapoznany z treścią protokołu( tu radzę dokładnie go przeczytać przed podpisaniem) Jeśli mąż nie bedzie zgadzał sie z treścia protokołu, albo będą w nim jakieś fakty, które nie miały miejsca mąż ma prawo zlozyć zastrzeżenia do protokołu ( wtedy na oddzielnej kartce należy napisac swoje zastrzeżenia i oddać zespołowi powypadkowemu za potwierdzeniem odbioru).Jeśli w firmie nie ma bhp-owca pracodawca powinien zatrudnić behapowca z zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolana Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolana Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 a własnie jeszcze nurtuje mnie co z materiałem dowodowym (przekleta drabina) ? Obawiam się ,ze pracodawca mógł się jej zwyczajnie pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Pewnie, ze mógł sie pozbyć ale jeśli sawidkowie wyadku to zapewne powiedzą jak było. W koncu zespół powypadkowy musi wysłuchać wyjaśnień zarówno poszkodowanego jak i świadków wypadku.Poza tym, czy mąż był przeszkolony, czy miał wykonane badania, stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy na stanowisku, ktore zajmował, wazne jest też czy mial przeprowadzane badania do pracy na wysokości, bo w przypadku braku źle to rzutuje na pracodawcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzolana Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Mam jeszcze pytanie odnośnie badań lekarskich itp...mąż jest zatrudniony na umowę zlecenie, która już kontynuowana od blisko 5 lat .Na kim w takim razie spoczywa obowiązek skierowania na badania lekarskie? Protokół wypadku oraz karta zostały już sporządzone kiedy należy je dostarczyć do zus-u i co wtedy? Po jakim czasie odbywa się komisja lekarska i czy wcześniej należy złożyć podanie o wypłatę odszkodowania ?W protokole sporządzonym w zakładzie pracy jest informacja (wpisana przez pracodawcę),iż mąż sam sobie organizuje pracę i pracuje bez nadzoru ...jak na to może zapatrywać się Zus ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes33 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 witam miałem wypadek skutkiem ktorego amputowali dwa palce w calosci a dwa w 25 procentach.Co mi przysugłuje albo o co moge sie starac jaby kos cos wiedzial w tym temacie prosze o odpowiedz.Ppzdrawiam Grzes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Wypadek przy pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi