Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

gdzie dochodzic odszkodowania?

cbrx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam prośbę o udzielenie kilku rad w związku z moją sprawą opisaną poniżej, jeżeli ktoś będzie w stanie odpowiedzieć będę ogromnie wdzięczny.

Otóż parę tygodni temu miałem wypadek samochodowy z winy innego uczestnika ruchu, jechałem ze swoją siostrą, oboje odnieśliśmy obrażenia, w związku z tym mam pytanie czy odszkodowanie za szkody osobowe powinienem próbować uzyskać z polisy OC sprawcy czy z naszej polisy NNW? Czy może jest możliwe wyciągniecie jakiejś kasy z obu tych polis?

Jeżeli z NNW to jaki mam czas na złożenie wniosku o odszkodowanie - ponieważ leczenie wciąż trwa?

Jak wygląda sprawa kosztów poniesionych na dotarcie do lekarza? Moja siostra mieszka kilkanaście km od przychodni a praktycznie co drugi dzień musi być na kontroli u różnych lekarzy, czy te koszty są też zwracane przez TU?

No i ostatnie pytanie: wypadek miał miejsce w trakcie drogi na lotnisko - niestety na skutek doznanych urazów nie mogłem skorzystać z biletu i straciłem jakieś tam pieniądze, czy mogę je tez próbować odzyskać?

Dziękuje z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Może Pan dochodzić odszkodowania zarówno z polisy OC sprawcy, jak i z polisy NNW swojego samochodu.

Z NNW proponuję wnieść roszczenie po zakończeniu leczenia. Z OC natomiast bym nie zwlekał.

Zwrot kosztów dojazdów do lekarzy powinien być uznany, pod warunkiem odpowiedniego udowodnienia ich zasadności i faktu ich poniesienia - dotyczy to polisy OC.

Kosztów niewykorzystanego biletu może Pan również dochodzić od TU sprawcy, jednakże musi Pan ten fakt odpowiednio udowodnić.