nochikanin Posted October 14, 2008 Share Posted October 14, 2008 Witam serdecznie, Mam taki problem. Około miesiąc temu miałem wypadek podczas wyjazdu integracyjnego spadłem (zeskoczyłem) z zabawki na placu zabaw. Nic nadzwyczajnego nie powinno mi się stać ale miałem pecha i upadłem na twarde nogi (pięty) i doznałem utrazu kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Na ostrym dyrzurze i po prześwietleniach okazało się, że istnieje ryzyko złamania kręgosłupa. Po pobycie w szpitalu (3 dni) i tomografii okazało się na szczęście że nie ma załamania 'tylko' stłuczenie + odkryto dyskopatię kręgu lędźwiowego. Fakt że wczesniej na pewno nie bolało mnie tak jak teraz (a minął już ponad miesiąc) 4 tygodnie byłem na zwolnieniu ale wróciłem juz do pracy gdyż boję się o swoja pozycję. Jestem ubezpieczony w trzech miejscach - zus, cadrif + hestia na czas wyjazdu. Czy mogę liczyc na odszkodowanie?? Pracodawca zapiera się że nie był to czas pracy, a jak będziemy próbowali podciagać pod czas pracy to oni niechętnie bo wzrosną stawki, etc. Z ich strony nie mam co liczyć na pomoc. Liczę więc na Waszą. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
odszkodowanie Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 nie wiem jak ZUS - tutaj pytanie do Ewani, Wydaje mi się że ZUS odszkodowania Ci nie wypłaci bo to nie była praca, a oni wypłacają teraz tylko za wypadki przy pracy. Odnośnie Hestii - pewnie to jest jakieś NW na czas wyjazdu. Z tego ubezpieczenia możesz śmiało starać się o odszkodowanie. Co do dodatkowego ubezpieczenia pracowniczego (grupowego, pewnie Cadrif?) musisz zajrzeć do OWU jakie przewiduje odpowiedzialności ubezpieczyciela. Czy ubezpieczyciel pokrywa te zdarzenia. Jeżeli tak, możesz śmiało się starać i gadanie pracodawcy jest całkowicie nieistotne, bo od tego jest ubezpieczenie żeby Ciebie chroniło, a nie po to żeby poprostu było:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted November 18, 2008 Share Posted November 18, 2008 Rzeczywiscie, jesli chodzi o wypadek przy pracy to trudno byloby to podciagnac pod taki wypadek. Jedynie ewentualnosc uznania zdarzenia za wypadek traktowany na równi z wypadkiem przy pracy w prawach do świadczen istniała by wtedy, gdyby zajęcia na tym placu zabaw byly w programie tego wyjazdu integracyjnego. A i to, jak sadzę - nie przeszłoby przez ZUS bezboleśnie, kolokwialnie mówiac.Tak, że pozostaje Ci tylko starac sie o odszkodowanie od ubezpieczycieli.Tym niemniej - ciekawa jestem, czy pracodawca sporządzal dokumentacje powypadkową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now