Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypowiedzenie umowy OC

rzochu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam. 2 lata temu żona kupiła samochód z ważnym OC. Ubezpieczyła go sama a poprzednia właścicielka wypowiedziała umowę. Teraz, po prawie roku od ważności poprzedniej umowy PZU przysłało wezwanie do zapłaty za zaległą II rate. Czy mają do tego prawo występować o należnośc po tak długim czasie ,czy nie powinni wezwać do zapłaty od razu po wymaganym terminie wpłacenia drugiej składki? okazało się teraz że przez pół roku maiałem podwójne OC, nic o tym nie wiedząc. proszę o fachową pomoc, ponieważ w ustwie o ubezp. obowiązkowych nic nie znalazłem na temat wymaganych terminów wysyłania wezwań do zapłaty.

• 1 miesiąc temu...

Obawiam się że na tym nie koniec. Umowę OC może wypowiedzieć właściciel w ciągu 30 dni od dnia zakupu. Z tego co zrozumiałem to umowa OC w PZU nie została przez państwa wypowiedziana !!! zrobił to ponoć poprzedni właściciel - nie miał on jednak już do tego prawa ! Wypowiedzenie więc takie mogło być nieskuteczne.

Kupując samochód z polisą OC przejmuję się także zobowiązania płatnicze wynikające z nieopłaconych rat. Jeżeli więc polisa OC nie miała opłaconej 2 raty, to będzie trzeba ją zapłacić (mogą zażądać wraz z odsetkami).

Proszę koniecznie sprawdzić w PZU czy ta umowa została wypowiedziana, jeżeli nie to mogła zostać automatycznie (z mocy ustawy) zawarta umowa OC na kolejny rok ! i będzie trzeba za nią zapłacić.

• 1 miesiąc temu...

Jeżeli kupiłeś samochód z ubezpieczeniem to przechodzą na ciebie wszystkie prawa i obowiązki (od dnia kupna) z korzystania z polsy OC. Jeżeli druga rata nie została opłacona to musisz ją zapłacić.

Jedno z czego możesz się cieszyć, to to, że polisa nie mogła się wznowić. W ustawie o ubezpieczeniach OC jest jasno napisane: art. 28 ust. 2 "Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomomo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli: pkt.1 - nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy ..."

• 5 tygodni później...
Pzu miało do tego prawo, żona była do tego zobligowana odkąd nabyła samochód. Zapłata za polisę nie ulega przedawnieniu i mogą się ubiegać o o nią po tak długim czasie, ze swej strony doradziłbym kontakt direct z pzuonline, wtedy jest dużo mniej nieporozumień. A spłatę można z tego, co wiem rozłożyć na raty.

• 3 tygodnie później...

Kupiłem 31.01.09r. auto z wykupioną polisą OC w PZU. Wystawcą polisy był Inspektorat 100 km od mojego miejsca zamieszkania.

Wiem, że mam miesiąc na "określenie się" czy chcę kontynuować ubezpieczenie OC czy zmieniam ubezpieczyciela. Dnia 23.02.09r. pojechałem do siedziby PZU na Al. Jana Pawła w Warszawie i wypowiedziałem umowę (mam na to potwierdzenie podpisane i podstemplowane przez agenta). A dziś dostaję informację z PZU, który wystawił polisę, że nabywam prawa i obowiązki zbywcy i zapraszają do siedziby w celu aktualizacji danych zawartych w umowie i ponownej kalkulacji należnej składki. Czy gdzieś popełniłem błąd wypowiadając umowę? Czy to oznacza, że mam dwie polisy OC (bo jak wypowiedziałem w PZU to zawarłem nową)??

Polisa przez poprzedniego właściciela była opłacona do końca kwietnia jako pierwsza rata.

Zapewne są dwie możliwe odpowiedzi. PZU (to które sprzedało polisę) zostało powiadomione przez zbywcę o sprzedaży pojazdu i wysłało do Ciebie pismo (możliwe, że zrobili to zanim zgłosiłeś się do PZU) - działaliście równolegle.

Druga to taka, że złożone przez Ciebie dokumenty nie zostały wprowadzone do systemu PZU (bądź przesłane do wniosku do tamtego oddziału).

Na piśmie, powinien być namiar na tamten oddział - wyślij np. faksem do nich potwierdzenie złożenia wypowiedzenia - to powinno sprawę załatwić.

Zgadza się - zbywca powiadomił PZU, bo dostałem od nich (tzn. od Punktu Obsługi Klienta w Filii PZU, w którym wykupiona była polisa) prośbę o aktualizację danych. W trakcie rozmowy telefonicznej (bo tak chciałem uaktualnić moje dane) zapytałem się o możliwość wypowiedzenia umowy. Kierownik POK (z którą rozmawiałem) powiedziała mi, że mam na to miesiąc i do końca lutego wypowiedzenie powinno dotrzeć do nich, a najpewniej będzie, jak złoże osobiście w PZU (wybrałem centralę na Jana Pawła w Warszawie). Jutro zamierzam podjechać do PZU, w którym wypowiadałem umowę. Mam nadzieję, że jutro dowiem się, że nie mam wykupionych dwóch polis OC.

• 1 rok później...
Witam. Kupiłem rok temu auto z ubezpieczeniem w PZU, które poprzedni właściciel wypowiedział. Auto kupiłem we wrześniu, a polisa była ważna do końca września ( nawet nie 30 dni) tego samego roku - druga rata opłacona. Wykupiłem więc nowe ubezpieczenie u innego ubezpieczyciela już w październiku . PZU po roku czasu przysłało mi wezwanie do zapłaty za cały rok twierdząc, że polisa przechodzi z automatu na mnie ( nie przedstawiłem wypowiedzenia jako kupujący w PZU). Czy polisa może się automatycznie wznowić na kolejny rok na nowego właściciela?

Witam. Kupiłem rok temu auto z ubezpieczeniem w PZU, które poprzedni właściciel wypowiedział. Auto kupiłem we wrześniu, a polisa była ważna do końca września ( nawet nie 30 dni) tego samego roku - druga rata opłacona. Wykupiłem więc nowe ubezpieczenie u innego ubezpieczyciela już w październiku . PZU po roku czasu przysłało mi wezwanie do zapłaty za cały rok twierdząc, że polisa przechodzi z automatu na mnie ( nie przedstawiłem wypowiedzenia jako kupujący w PZU). Czy polisa może się automatycznie wznowić na kolejny rok na nowego właściciela?