natala1 Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 Witam ponownieDzisiaj dowiedziałem sie że sprawca wypadku jechał nie swoim samochodem do tego pjany i ma zarzut jazdy bez zgody właściciela pojazdu, co to oznacza czy ja teraz nie dostane odszkodowania z OC, czy ja muszę czekać aż zakończy sie sprawcy sprawa o jazdę bez zgody właściciela dostałem dzisiaj zaświadczenie z policji o wypadku i danymi sprawcy i napisane że on jest sprawcą, czy moge dalej dochodzić odszkodowania z OC właściciela pojazdu, numer polisy otrzymałem od policji wcześniej i zgłośiłem do TU właściciela pojazdu.proszę o pomocpozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted November 24, 2008 Share Posted November 24, 2008 oczywiście staraj się uzyskać świadczenie z OC sprawcy, najwyżej sprawę przejmie UFG, a sprawca i tak ostatecznie będzie miał regres od ubezpieczyciela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted November 24, 2008 Share Posted November 24, 2008 a z jakej racji UFG ma zapłacić, Mr Michał? Nie ma ani słowa o tym, żeby nie było OC. Ubezpieczalnia Sprawcy wypadku (a dokładniej, tu: właściciela samochodu) zapłaci, bo jest do tego zobowiązana, a w formie regresu ściągnie od pijanego kierowcy. Jeśli pojazd był użyty bez zgody właściciela (o ile ten się nie wycofa), to posiadacz OC nie straci zniżek, a kierujący będzie miał dodatkowe zarzuty za kradzież. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted November 24, 2008 Share Posted November 24, 2008 ach, Pablo poskramiaczu ludzkich języków, byłem nieprecyzyjny;) sens ten sam dla poszkodowanego: NIE MUSI SIĘ MARTWIĆ O PRZYJĘCIE ODPOWIEDZIALNOŚCI, bo w tym przypadku znajdzie się ktoś kto zapłaci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now