Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Sprawca wypadku nie jest właścicielem pojazdu, bez wiedzy właściciela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Dzisiaj dowiedziałem sie że sprawca wypadku jechał nie swoim samochodem do tego pjany i ma zarzut jazdy bez zgody właściciela pojazdu, co to oznacza czy ja teraz nie dostane odszkodowania z OC, czy ja muszę czekać aż zakończy sie sprawcy sprawa o jazdę bez zgody właściciela dostałem dzisiaj zaświadczenie z policji o wypadku i danymi sprawcy i napisane że on jest sprawcą, czy moge dalej dochodzić odszkodowania z OC właściciela pojazdu, numer polisy otrzymałem od policji wcześniej i zgłośiłem do TU właściciela pojazdu.

proszę o pomoc

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
a z jakej racji UFG ma zapłacić, Mr Michał? Nie ma ani słowa o tym, żeby nie było OC. Ubezpieczalnia Sprawcy wypadku (a dokładniej, tu: właściciela samochodu) zapłaci, bo jest do tego zobowiązana, a w formie regresu ściągnie od pijanego kierowcy. Jeśli pojazd był użyty bez zgody właściciela (o ile ten się nie wycofa), to posiadacz OC nie straci zniżek, a kierujący będzie miał dodatkowe zarzuty za kradzież.

ach, Pablo poskramiaczu ludzkich języków, byłem nieprecyzyjny;) sens ten sam dla poszkodowanego: NIE MUSI SIĘ MARTWIĆ O PRZYJĘCIE ODPOWIEDZIALNOŚCI, bo w tym przypadku znajdzie się ktoś kto zapłaci.