szafrantg Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Witam pracuję w jednej z sieci handlowych 15.10.2008r przydarzył mi się wypadek w pracy. Na polecenie kierownika miałem zabezpieczyć towar (plandeką), który znajdował się na placu(pod chmurką) podczas schodzenia z palet zaczepiłem nogą i doznałem urazu. Jakoś udało mi się dojść do biura oczywiście zgłosiłem wszystko mojemu przełożonemu, oraz inspektorowi BHP. Oczywiście zostałem zawieziony do szpitala gdzie stwierdzono zerwanie torebki stawowej w kostce, dostałem L4 narazie na 2 tygodnie. Natomiast w pracy inspektor ds.BHP zaliczył mi ten wypadek jako ZDARZENIE i najprawdopodobniej L4 na którym przebywam jest nie 100% tylko 80% więc jestem stratny, a w końcu stało mi się to w pracy i to z polecenia kierownika. Proszę napiszcie co mogę zrobić aby zostało to uznane jako wypadek w pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 ??? Jak to jako ZDARZENIE?? Bhpowiec wspolnie z przedstawicielem pracownikow (jesli nie ma u Was Społecznego Inspektora Pracy) musi zrobic protokol powypadkowy a pracodawca później uznac (lub nie uznac) zdarzenia za wypadek przy pracy. Moja rada jest taka: Zloz formalne, PISEMNE zgloszenie wypadku i wyraźnie zażądaj (albo POPROŚ) w tym pismie sporządzenia protokółu powypadkowego i UZNANIA zdarzenia za wypadek przy pracy! Uzasadnij to tak, że zdarzenie bylo nagle, mialo zwiazek z wykonywana pracą, bylo spowodowane przyczyna zewnetrzną i spowodowało uraz - a więc spełnia wymagania definicji wypadkowej. Od tego momentu pracodawca (a w jego imieniu wyzej wspomniany zespół powypadkowy) bedzie mial 14 dni na sporządzenie protokolu powypadkowego.Jesli w protokole bedzie zapis, ze wypadek uznano za wypadek przy pracy - bedzie to podstawą do wyplaty 100% zasiłku chorobowego, jak rowniez do pozniejszego starania się przez Ciebie o odszkodowanie jednorazowe z ZUS.Poczytaj tez TO: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 Napisz, po złożeniu tego wniosku, o którym piszę powyzej - co się z tą sprawą dzieje dalej.Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafrantg Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Dziękuje za odpowiedź narazie załatwiłem tyle ze insp. ds. BHP spisze protokół i przyjedzie dać mi go do podpisu. O dalszych wątkach sprawy poinformuje na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi