Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy w sieci handlowej

szafrantg
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pracuję w jednej z sieci handlowych 15.10.2008r przydarzył mi się wypadek w pracy. Na polecenie kierownika miałem zabezpieczyć towar (plandeką), który znajdował się na placu(pod chmurką) podczas schodzenia z palet zaczepiłem nogą i doznałem urazu. Jakoś udało mi się dojść do biura oczywiście zgłosiłem wszystko mojemu przełożonemu, oraz inspektorowi BHP. Oczywiście zostałem zawieziony do szpitala gdzie stwierdzono zerwanie torebki stawowej w kostce, dostałem L4 narazie na 2 tygodnie. Natomiast w pracy inspektor ds.BHP zaliczył mi ten wypadek jako ZDARZENIE i najprawdopodobniej L4 na którym przebywam jest nie 100% tylko 80% więc jestem stratny, a w końcu stało mi się to w pracy i to z polecenia kierownika.

Proszę napiszcie co mogę zrobić aby zostało to uznane jako wypadek w pracy.

??? Jak to jako ZDARZENIE??

Bhpowiec wspolnie z przedstawicielem pracownikow (jesli nie ma u Was Społecznego Inspektora Pracy) musi zrobic protokol powypadkowy a pracodawca później uznac (lub nie uznac) zdarzenia za wypadek przy pracy.

Moja rada jest taka:

Zloz formalne, PISEMNE zgloszenie wypadku i wyraźnie zażądaj (albo POPROŚ) w tym pismie sporządzenia protokółu powypadkowego i UZNANIA zdarzenia za wypadek przy pracy! Uzasadnij to tak, że zdarzenie bylo nagle, mialo zwiazek z wykonywana pracą, bylo spowodowane przyczyna zewnetrzną i spowodowało uraz - a więc spełnia wymagania definicji wypadkowej. Od tego momentu pracodawca (a w jego imieniu wyzej wspomniany zespół powypadkowy) bedzie mial 14 dni na sporządzenie protokolu powypadkowego.

Jesli w protokole bedzie zapis, ze wypadek uznano za wypadek przy pracy - bedzie to podstawą do wyplaty 100% zasiłku chorobowego, jak rowniez do pozniejszego starania się przez Ciebie o odszkodowanie jednorazowe z ZUS.

Poczytaj tez TO: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

Napisz, po złożeniu tego wniosku, o którym piszę powyzej - co się z tą sprawą dzieje dalej.

Powodzenia!