Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie z tyt. ubezpieczenia szyb

Pausini
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kłopot z wyegzekwowaniem prawidłowej likwidacji szkody z firmy ubezpieczeniowej Liberty Direct. Jest to szkoda z pakietu ubezpieczenia dodatkowego szyb. W trakcie jazdy w szybę czołową uderzył kamień powodując uszkodzenie po stronie pasażera, po zgłoszeniu szkody firma Liberty Direct skierowała mnie do firmy z którą mają podpisaną umowę NordGlass w celu wymiany lub naprawy szyby czołowej. Po oględzinach pracownika firmy NordGlass stwierdził że mogą wymienić szybę bo jest trochę spiaskowana i uszkodzenie rzeczywiście może nie dać się naprawić. Ustaliłem termin następnej wizyty za dwa tygodnie, wtedy też miała zapaść decyzja Liberty Direct czy wymiana czy naprawa. Przy następnej wizycie dowiaduję się że firma Liberty zaleciła wykonanie naprawy. Po dokonanej naprawie szyba czołowa wygląda fatalnie, miejsce naprawy jest widoczne gołym okiem, naprawa jest nieestetyczna, widoczne są pęknięte struktury szkła, pęknięcie nie jest do końca wypełnione klejem oraz widoczne rozmazanie na szybie od żywic utwardzających klej. W związku z powyższym napisałem reklamację na likwidację szkody do Liberty Direct, oni znów skierowali sprawę do rozpatrzenia przez NordGlass. Firma NordGlass po umówionych oględzinach naprawionej szyby stwierdziła, że naprawa jest wykonana zgodnie z ich procedurami i nie uznają reklamacji. Na podstawie opinii NordGlass firma Liberty Direcy odrzuciła moją reklamację od likwidacji szkodo powołując się na opinię firmy NordGlass. Firma Liberty Direct pozostawia mi jedynie dochodzenie roszczeń na drodze postępowania sądowego. Poproszę o Państwa opinię i na ile jest szansa aby wygrać z obiema firmami, jedna unika odpowiedzialności z ubezpieczenia i druga unika odpowiedzialności za swoją pracę.

Pomimo posiadanego ubezpieczenia szyb, zakończona likwidacja szkody mnie nie satysfakcionuje, szyba wygląda fatalnie.

• 3 miesiące temu...

Tak też uczyniłem zażądałem od wykonawcy numer polisy, nie obyło się bez kręcenia nosem ostatecznie centrala firmy NordGlass w koszalinie wydała numer polisy.

Zgłosiłem szkodę do firmy Ergo Hestia, otoczka bardzo miła tak wypłata odszkodowania na konto czy przekazem takie teksty słyszę od konsultantki rozmowa trwa z 20 minut. Następnego dnia przyjechał chłopek robi tanim aparatem foty wypytuje, mija czas co chwila maile że tego brakuje, że kosztorys im potrzebny z warsztatu, że nie mają decyzji z poprzedniej szkody z Liberty Direct, ostatecznie wydają decyzję sami robią kosztorys na kwotę ok. 800 ale że kwota nie mieści się we franszyzie redukcyjnej która wynosi 1000 PLN, firma nie wypłaca odszkodowania. Szybko napisałem odwołanie wraz z moim kosztorysem w Audatex na kwotę 2273 z serwisu ASO - tyle wyniesie naprawa na częściach oryginalnych. Zgłosiłem się dodatkowo na mail skargi"małpa"ergohestia.pl oczywiście niby wszystko trwało krócej, ale dalej twardo uważają że nie widzą podstaw do wypłaty odszkodowania. W piśmie sporo błędów pomylone daty, brak nawet daty samego pisma nie wiadomo kiedy zostało napisane.

W kosztorysie z Ergo Hestia jest wstawiona nowa szyba za cenę 400 zł (tyle to kosztuje używana na allegro). O moim kosztorysie nawet słowem nie wspomnieli w odpowiedzi na odwołanie od decyzji. Argumentują że: "Pragniemy poinformować, iż w naszej ocenie wyliczone odszkodowanie w łącznej kwocie 814,51 (osiemset czternaście złotych 51/100), odpowiada wysokości szkody oraz uwzględnia wszystkie poniesione straty i koszty przywrócenia pojazdu do stanu sprzed szkody."

Powołują się też na brak faktury z naprawy "Pragniemy poinformować, iż z uwagi na brak dokumentów potwierdzających naprawę pojazdu odszkodowanie z tytułu poniesionych kosztów naprawy zostało wyliczone na podstawie kosztorysu Ubezpieczyciela."

W zgłoszeniu szkody zaznaczyłem punkt "oświadczam iż rozliczam się serwisowo, wiec przedłożę rachunki za naprawę pojazdu." Ale chcę mieć pewność że oni mi kasę oddadzą jak naprawię samochód za 2273. Pojadę do warsztatu naprawię samochód za 2273 a oni oddadzą mi 814. Będę w plecy 1459 PLN.

Jak ich teraz podejść aby odzyskać to co mi się należy.

Teraz- skoro wniesiono już odwołanie, które nie zostało uwzględnione to pozostaje w tym zakresie tylko sąd. Jednak o takie kwoty nie warto się sądzić.

Nie rozumiem tylko jednego, dlaczego ubezpieczyciel wylicza naprawę na najtańszych zamiennikach nie pytając o zgodę poszkodowanego. Przecież nie każdy chce mieć zamienniki. Takie działania są zgodne z prawem? zamiennik kosztuje wg. Ergo Hestia 400 zł natomiast w ASO 1700 a warsztat który dla mnie wyliczał koszty naprawy przyjął 1390 zł za oryginalną szybę.

Czy to nie jest celowy zabieg, że obliczają koszty naprawy na kwotę 800 poniżej 1000 tj. poniżej franszyzy redukcyjnej, po to aby nie wypłacić odszkodowania. Autoryzowany warsztat naprawczy niezależny od ubezpieczyciela oblicza na częściach oryginalnych na kwotę 2273. I ta ostatnia wartość odpowiada rzeczywiście poniesionej szkodzie i pokrywa wszelkie straty i możliwe jest przywrócenie stanu poprzedniego.

Gdzieś na tym forum znalazłem wpisy że Ergo Hestia to oszuści i złodzieje. Rzeczywiście tak jest Ergo Hestia to oszuści, można powiedzieć że złodzieje bo pod przykrywką prawa kradną w białych rękawiczkach pieniądze, które faktycznie należą się poszkodowanym.

Jak widzę logo Ergo Hestia zapala mi się czerwona.

Pausini wrote:
Gdzieś na tym forum znalazłem wpisy że Ergo Hestia to oszuści i złodzieje. Rzeczywiście tak jest Ergo Hestia to oszuści, można powiedzieć że złodzieje bo pod przykrywką prawa kradną w białych rękawiczkach pieniądze, które faktycznie należą się poszkodowanym.

Jak widzę logo Ergo Hestia zapala mi się czerwona.
To nie jest kradzież, gdyż owe pieniądze jeszcze nie są w posiadaniu poszkodowanych. Ponadto jest domniemanie niewinności i dopóki dana osoba nie została prawomocnie skazana za takie czyny to nie można używać wobec niej takich określeń, a już tym bardziej publicznie.