Evi123 Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam! Mam dość nietypowy problem, a mianowicie pare miesiecy temu podczas pracy amputowało mi palca (kciuka) nie z mojej winy. mam to orzeczenie na piśmie od bhpowca itd... cala wina jest po stronie pracodawcy. pracowalem na maszynie na ktora nie mam przeszkolenia, nie mialem przed rozpoczeciem pracy nawet rozmowy z bhpowcem ani nic nie podpisywalem. jest to duzy zadklad na terenie calej polski atakze w niektorych krajach zagranicznych. czy jest mozliwosc zebym dostal odszkodowanie nie tylko z ZUSu ale i od zadladu? i ile okolo moge dostac pieniedzy za ten wypadek bo nie wiem na co mam sie godzic jesli mi cos zaproponuja bo nie wiem o jaka kwote moge walczyc a na jaka moge jedynie sie zgodzic. i czy moge sie ubiegac o grupe inwalidzka lub/i jakas rente? Za odpowidzi z gory dziekuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 W związku z następstwami wypadku przy pracy Możesz dochodzić dodatkowych roszczeńna drodze cywilno prawnej.A więc mozesz starać się o jednorazowe odszkodowanie jeśli uwazasz, że ustawowe jednorazowe odszkodowanie przyznane przez ZUS jest zbyt niskie (art. 444 § 1 K.c.).Możesz starać się również o zadośćuczynienie (art. 445 K.c.) i wreszcie o rentę uzupełniajacą (art. 444 § 2 K.c.). Dochodzenia tych roszczeń od pracodawcy opiera się na ustaleniu, że wypadek przy pracy nastąpił w związku z zawinionym nie przestrzeganiem przez pracodawcę przepisów bhp. I to zawinione naruszenie przepisów przez pracodawcę Ty musisz udowodnić.Duże znaczenie mają ustalenia zawarte w protokołe powypadkowym. O rentę zawsze możesz się ubiegać, ale czy ją otrzymasz, trudno powiedzieć. Myslę, że duże znaczenie będzie miało to która to jest ręka i jaką pracę wykonujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Evi - kciuk ktorej ręki? Jesli jestes praworęczna a kciuk prawej ręki to starając się o odszkodowanie z OC pracodawcy musisz wnosic o oddszkodowanie rowniez z tytulu utraconych korzysci przyszlych. Czyli - np. brak mozliwosci wykonywania pracy, ktora zapewnilaby Tobie lepsze zarobki a Twoim dzieciom lepsze warunki nauki (studia, ktore wiecej kosztuja, dostep do roznego rodzaju pomocy naukowych, na ktore nie bedzie Cie stac itp.)Oh, jest mozliwosc zdobycia calkiem ładnego odszkodowania zapewne, ale NIE MOZESZ wczesniej podpisac zadnej ugody. Ja - na Twoim miejscu - zwrocilabym sie do firmy prawniczej zajmujacej sie tego typu odszkodwaniami, typu Campter lub Auxilia.Nie wiem jak w Campterze ale w Auxilii nie biorą nic (w sensie kasy) na etapie rozpoznania szans. Znajdz namiary w internecie i zadzwon, dowiesz sie jakie sa szanse.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evi123 Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 ok dziekuje bardzo na pewno skozystam z waszych rad! A co do palca to jest lewa reka a ja jestem leworeczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi