sylwia.m Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Witam.Jestem pielęgniarką i podczas pracy (podniesienie baniaka w celu podstawienia pod sztuczną nerkę) doznałam urazu kręgosłupa. Uwypuklił mi się krążek L5 oraz uszkodzony został splot mięśniowo-więzadłowy. Byłam hospitalizowana z tego powodu przez 10 dni i mam wdrożoną rehabilitację. Zdarzenie było zgłoszone w sekcji Bhp i uznane za wypadek przy pracy.Czy mam szansę na odszkodowanie od ZUS? I jaki jest to procent uszczerbku na zdrowiu? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam gorąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ_Gornik Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Wyjątek nie stanowi reguły ...... Oto cytat z forum Witam. Pytasz ile dostaniesz !? Nie jestem ekspertem , ale walczę już parę miesięcy i wierz mi dużo zależy od lekarzy orzeczników (głównie chyba od ich humoru). Miałam złamanie kompresyjne dwóch kręgów Th8 i Th 9 w gorsecie spędziłam 5 miesięcy( wypadek przy pracy). PZU 5%, Commercial 10%, A ZUS 0%Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia.m Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Dziękuję.Zastanawiam się tylko na jakiej podstawie taki lekarz orzecznik za taki sam uraz jednej osobie daje kilka % a innej np. 0 %. Chyba rzeczywiście zależy to od ich "widzi mi się". Wracając do mojego zapytania, wciąż nie wiem czy mam szanse na odszkodowanie od ZUS? W końcu jest to uszczerbek na moim zdrowiu! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 O % uszczerbku na zdrowiu decyduje Lekarz Orzecznik ZUS po zakończeniu leczenia i rehabilitacji na podstawie dokumentacji medycznej. Lekarz orzecznik ZUS posiłkuje się tabelą jaka jest zamieszczona w Dzienniku Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJw sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/1974.htm W okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wypłacanych prez ZUS wynoszą538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu Towarzystwa Ubezpieczeniowe orzekając o % uszczerbku na zdrowiu naprawdopodobniejopierają się na swoich tabelach, stąd te rozbieżności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia.m Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesia102 Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam. Cytat który Ci przytoczono jest moim przypadkiem. Ja nadal walczę i się nie poddam :)Wczoraj odbyła się komisja trzyosobowa, spotkanie wyglądało zupełnie inaczej (milej). Nie myśl ile dostaniesz, ale jak się czujesz i o to walcz (nie wszyscy mają pecha ). O decyzji dowiem się w ciągu 14-tu dni, wówczas napiszę co zdziałałam. Kuruj się. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia.m Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Dziękuję Lesiu Czekam na Twój post z niecierpliwością życząc powodzenia. Trzymam kciuki za pozytywne rozpatrzenie Twojej sprawy.Pozdrawiam gorąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi