Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czy pracodawca może...

amylee
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

16 października nabawiłam się poważnego urazu kręgosłupa. Do wypadku doszło w pracy zgłosiłam wypadek pracodawcy. Obecnie jestem cały czas na zwolnieniu lekarskim, ponieważ nie jestem zdolna do pracy i sądzę, że jeszcze przez długi czas nie będę w stanie do niej wrócić. Pracodawca niestety nie zrobił narazie nic w związku ze zgłoszonym przeze mnie wypadkiem w pracy, tłumacząc, że nie ma jak zwołać komisji powypadkowej, gdyż pracuję w filii firmy a on niestety nie ma jak teraz przyjechać. Dodał, że możemy załatwić to jak ja zjawię się w siedzibie głównej firmy albo dopiero kiedy wrócę ze zwolnienia. Czy pracodawca może tak postąpić? Bardzo proszę o pomoc

Serdecznie pozdrawiam :)

Amylee - NIE. Pracodawca nie moze tak postąpic. W chwili uzyskania informacji o wypadku powinien powolac zespol powypadkowy w celu ustalenia okolicznosci i przyczyn wypadku i sporzadzenia protokolu powypadkowego. Ma na to 14 dni. To zespol powypadkowy powinien przyjechac do Ciebie w celu WYSLUCHANIA Twoich wyjasnien.

Mowi o tym Rozp. RM w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz sposobu ich dokumentowania, a także zakresu informacji zamieszczanych w rejestrze wypadków przy pracy. Dz.U. z 1998 nr 115 poz. 744 z późn. zmianami zamieszczonymi w Dz. U. 2004 nr 14 poz. 117 i Dz.U. 2006 nr 215 poz. 1582.

Poczytaj tez to:

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

amylee wrote:
w takim wypadku Droga Ewaniu co ja mam teraz zrobić??? Dziękuję za szybką odpowiedź:)
Złóż PISEMNĄ informację, ze w dniu tym i tym w okolicznościach takich i takich uległas wypadkowi w wyniku ktorego doznalas takiego a takiego ursazu. I prosisz o przeprowadzenie postepowania powypadkowego oraz uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy. Na kopii pisma popros o potwierdzenie albo wyslij listem poleconym. Od tej chwili pracodawca bedzie mial 14 dni na sporządzenie dokumentacji.
W przeciwnym wypadku - mozesz zwrocic sie do Panstwowej Inspekcji Pracy z prosbą o pomoc.
Mysle jednak, ze nie będzie to potrzebne. Jakby co - pisz. Pozdrawiam:)