amylee Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 16 października nabawiłam się poważnego urazu kręgosłupa. Do wypadku doszło w pracy zgłosiłam wypadek pracodawcy. Obecnie jestem cały czas na zwolnieniu lekarskim, ponieważ nie jestem zdolna do pracy i sądzę, że jeszcze przez długi czas nie będę w stanie do niej wrócić. Pracodawca niestety nie zrobił narazie nic w związku ze zgłoszonym przeze mnie wypadkiem w pracy, tłumacząc, że nie ma jak zwołać komisji powypadkowej, gdyż pracuję w filii firmy a on niestety nie ma jak teraz przyjechać. Dodał, że możemy załatwić to jak ja zjawię się w siedzibie głównej firmy albo dopiero kiedy wrócę ze zwolnienia. Czy pracodawca może tak postąpić? Bardzo proszę o pomocSerdecznie pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 Amylee - NIE. Pracodawca nie moze tak postąpic. W chwili uzyskania informacji o wypadku powinien powolac zespol powypadkowy w celu ustalenia okolicznosci i przyczyn wypadku i sporzadzenia protokolu powypadkowego. Ma na to 14 dni. To zespol powypadkowy powinien przyjechac do Ciebie w celu WYSLUCHANIA Twoich wyjasnien.Mowi o tym Rozp. RM w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz sposobu ich dokumentowania, a także zakresu informacji zamieszczanych w rejestrze wypadków przy pracy. Dz.U. z 1998 nr 115 poz. 744 z późn. zmianami zamieszczonymi w Dz. U. 2004 nr 14 poz. 117 i Dz.U. 2006 nr 215 poz. 1582. Poczytaj tez to:http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 Link to comment Share on other sites More sharing options...
amylee Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 w takim wypadku Droga Ewaniu co ja mam teraz zrobić??? Dziękuję za szybką odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 amylee wrote:w takim wypadku Droga Ewaniu co ja mam teraz zrobić??? Dziękuję za szybką odpowiedźZłóż PISEMNĄ informację, ze w dniu tym i tym w okolicznościach takich i takich uległas wypadkowi w wyniku ktorego doznalas takiego a takiego ursazu. I prosisz o przeprowadzenie postepowania powypadkowego oraz uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy. Na kopii pisma popros o potwierdzenie albo wyslij listem poleconym. Od tej chwili pracodawca bedzie mial 14 dni na sporządzenie dokumentacji.W przeciwnym wypadku - mozesz zwrocic sie do Panstwowej Inspekcji Pracy z prosbą o pomoc.Mysle jednak, ze nie będzie to potrzebne. Jakby co - pisz. Pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
amylee Posted November 6, 2008 Author Share Posted November 6, 2008 Bardzo Ci dziękuję Ewaniu:) Pozdrawiam cieplutko:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Dziękuję I wzajemnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now