Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy a problem z pracodawcą bo umowa o pracę i umowa zlecen

magdalena1661348190
 Share

Recommended Posts

Witam. 5 tygodni temu miałam wypadek w pracy. Skręcony kręgosłup szyjny, kołnierz, skierowanie na rehabilitaję. Zwolnienie L4 od wypadku.

Jestem zatrudniona na podst umowy o pracę + umowa zlecenie na każdy miesiąc pracy. Firma wypłaciła mi za poprzedni miesiąc tylko 100% z umowy o pracę. Powiedzieli że z umowy zlecenia mi się nic nie należy, ale wszyskie składki odciągają. Najlepsze jest to, że wypadek był 03.10.08 i potem już nie pracowałam, więc wypisali mi tylko umowę zlecenie od 01 do 03.10.08 i tylko za te trzy dni mi wypłacą. Czy należy mi się coś z tytułu umowy zlecenia. Bo tak czy inaczej w dniu wypadku mam umowę zlecenie. Proszę o radę bo już mnie głowa boli od czytania poradników, bo i tak o moim przypadku nic nie ma. Dziękuję za odpowiedź...

Ewania wrote:
Brzydko mi to pachnie (w sensie pracodawcy). Nie bardzo rozumiem - masz/mialas JEDNOCZESNIE i umowe o pracę i umowe-zlecenie??
A co nie można?

USTAWA z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. ( ze zm.)

Art. 3. 3 Za wypadek przy pracy uważa się również nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w okresie ubezpieczenia wypadkowego z danego tytułu podczas:

13) wykonywania pracy na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło, jeżeli umowa taka została zawarta z pracodawcą, z którym osoba pozostaje w stosunku pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonuje ona pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostaje w stosunku pracy.

I tu ważne jest czy zlecenie wykonywane jest w siedzibie lub w miejscu prowadzenia działalności zleceniodawcy.
I myślę, że ważne jest kiedy uległaś wypadkowi - podczas wykonywania umowy o pracę czy w czasie wykonywania umowy zlecenia.
Moim zdaniem świadczenie chorobowe płacone jest z jednego zatrudnienia.
Jeśli nie uległaś wypadkowi podczas świadczenia pracy w ramach umowy zlecenia nie mozesz za to mieć płaconego świadczenia chorobowego. Masz sporządzoną jedna dokumentację powypadkową - jeśli był to wypadek przy pracy pracownika - protokół powypadkowy. Jeśli był to wypadke w trakcie wykonywania umowy zlecenia - karta wypadku.

Ja nie mowiłam, ze nie mozna. :)

Sa przypadki, ze mozna - co zreszta wynika z przepisu, ktory podalaś, behapowka. Prosilam tylko o uscislenie.

Bo czasem - jak z pewnoscia wiesz - pracodawcy chcac ominac prawo zawieraja umowe zlecenia tam, gdzie powinna byc umowa o prace.

(I tu ważne jest czy zlecenie wykonywane jest w siedzibie lub w miejscu prowadzenia działalności zleceniodawcy.

I myślę, że ważne jest kiedy uległaś wypadkowi - podczas wykonywania umowy o pracę czy w czasie wykonywania umowy zlecenia.

Moim zdaniem świadczenie chorobowe płacone jest z jednego zatrudnienia. )

Fajnie, bo na umowie o pracę mam tak jakby część obowiązków, a premie mam naliczoną z umowy zlecenia - w moim przypadku ciężko odróżnić czy w danej chwili pracuję z umowy zlecenia czy z umowy o pracę, bo to się łączy.

Natomiast po wypadku został sporządzony protokół, czyli tak jakby z umowy o pracę.

Zlecenie ( i ogólnie cała moja praca ) jest wykonaywana poza siedziba firmy, bo jestem przedstawicielem handlowym i pracuję w terenie.

Ciakawe dla mnie jest tylko to, że 40% dochodu mojego to umowa o pracę, 60% to umowa zlecenie.

Teraz jestem na L4 i martwie się co do garka włożyć, bo to co dostałam ledwo starczy na rachunki. dla mnie to czysty idiotyzm, niby mam mieć 100% wynagrodzenia, a mam 100% ale z tych 40%.

Tak czy owak, poprosilabym o pomoc PIP.

Zeby ustalono, czy przypadkiem umowa zlecenie nie ma charakteru umowy o pracę. Na odleglosc trudno wyrokowac.....

Dzwoniłam do Pip. Wszystko jest prawidłowo.

Moja kierowniczka była w siedzibie firmy i się dowiedziałam, że w umowy zlecenia mam odprowadzaną składkę wypadkową, ale że moja umowa zlecenie jest wystawiana co miesiac na 1 miesiąc to i tak mi się nic nie należy. Należy się wtedy jak umowa zlecenie jest podpisana na dłuższy okres, czyli np. 6 miesięcy.

To ciekawe po co mi tą składkę zabierają......

Kocham Polskie Przepisy...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...