jazz1982 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam miałem wypadek w pracy 28.02.2008 w wyniku którego straciłem 2 palce a jeden jest nie sprawny prosty nie zgina sie. Teraz przebywam na ś wiadczeniu rehalibitacyjnym ktore konczy nie 28.02.2009 a ostatnio z za kładu pracy dostałem w formie lisownej zwolnienie dziwi mnie to poniewaz umowe o prace mam do 2013r.W zwiasku z tym mam pytanie czy pracodawcza ma prawo zwolnic pracownika który uległ wypadkowi ciezkiemu w pracy??Z góry dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Kodeks pracy Art. 53. § 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia:1)jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:a)dłużej niż 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy,b)dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi