Nimfeczka Opublikowano 25 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 w pracy miałam wypadek- nie jest to moja wina. prawa noga została przygnieciona pomiędzy dwoma wózkami elektrycznymi. W wyniku tego doznałam stłuczenia powierzchni bocznej i przyśrodkowej kolana prawego. w tej chwili ma całą nogę w gipsie na 12 dni. Czy z tego tytułu otrzymam odszkodowanie z PZU i w jakiej kwocie. Jestem ubezpieczona grupowo w zakładzie pracy. Nimfeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 25 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 hej!oj, kiepska sprawa, współczuje do tego na naszym polskim podwórku ubezpieczenia pracownicze to jakaś pomyłka! na pewno coś dostaniesz, ale nie będą to kwoty z kilkoma zerami i cyfrą z przodu. W takim przypadku zbierze się komisja i orzeknie % uszczerbku.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nimfeczka Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 jeśli 1% odszkodowania wynosi u nas ok 400zł .To w przybliżeniu na jaką kwotę odszkodowania mogę liczyć? a składka w PZU to 50zł miesięcznie. To chyba na komisji PZU należy mi się odszkodowanie za ten fatalny wypadek i mega ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polik Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Jeżeli był to wypadek przy pracy (to jest podstawowy warunek otrzymania odszkodowania z ZUS) to możesz się starać o odszkodowanie z Zus . O tym czy je dostaniesz zadecyduje lekarz orzecznik. Gdy skończysz się leczyć zwróć się do pracodawcy z pismem o skierowanie do lekarza orzecznika w tym czasie wszystkie Twoje dokumenty M.in. protokół powypadkowy druk N9 , który wypełnia lekarzprowadzący Twoje leczenie zostaną przesłane do ZUS. Później Zus Ci napisze kiedy masz się zgłosić do orzecznika on oceni jaki % stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu posiadasz i zależnie od tego procentu otrzymasz odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nimfeczka Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 więc o odszkodowanie mam się starać w ZUS-ie czy w PZU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polik Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 Odszkodowania z PZU i ZUS są to dwa zupełnie różne odszkodowania po zakończeniu leczenia możesz sie starać o oba. Co do PZU to na pewno macie w firmie osobę która się tym zajmuję więc jej to zgłoś a co do Zus tak jak pisałem jeżeli Twój wypadek został uznany jako "wypadek przy pracy" zgłosiłaś wypadek bezpośredniemu przełożonemu lub bhp czyli była komisja powypadkowa , masz również prawo się strać o jednorazowe odszkodowanie z ZUSa czy je otrzymasz to już zupełnie inna historia o tym zadecyduje lekarz orzecznik Przy takiej kwalifikacji (wypadek przy pracy) będziesz miała zwolnienie płatne w 100 % a to chyba też istotne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nimfeczka Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 jestem już po kontroli. Na zaświadczeniu do PZU lekarz napisał " Stłuczenie i krwiak stawu kolanowego- 2 tygodnie gips" Na jaki % odszkodowania mogę liczyć z PZU tym bardziej ze kolano jeszcze opuchniete i widać krwiaka sporego. Wypadek został uznany za wypadek w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessa Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Witam serdecznie. Byłam parę miesięcy temu na zakupach w supermarkecie i poślizgnęłam się na wylanej śmietanie. Upadłam na kolano i doznałam mocnego stłuczenia. Wbrew pozorom uraz jest poważny, jestem w trakcie rehabilitacji i lekarz mówi że nie wie, czy mój stan zdrowia wróci do stanu sprzed wypadku. Czy mogę się starać o odszkodowanie z OC sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Witam serdecznie, jako osoba poszkodowana poprzez zaniedbanie sklepu ma Pani prawo starać się o odszkodowanie z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej (OC) sklepu. Aby starać się o odszkodowanie potrzebne są jednak dowody na to, że do zdarzenia doszło w opisywanym miejscu i czasie. Takimi dowodami są oświadczenia świadków zdarzenia, zdjęcia z miejsca zdarzenia, protokół wyjazdowy z pogotowia czy nagranie z monitoringu sklepowego. Ma Pani dwie możliwości: umówić się na spotkanie z zarządcą sklepu, przedstawić sytuację i poprosić o dane polisy OC albo wystosować formalne pismo z opisem zdarzenia i prośbą podania polisy OC. Po otrzymaniu danych polisy będzie mogła się Pani zwrócić do ubezpieczyciela i zgłosić szkodę a mianowicie mocne stłuczenie kolana. Jako osoba poszkodowana oprócz samego odszkodowania będzie mogła Pani też liczyć na zwrot (udokumentowanych) kosztów leczenia, dojazdów, opieki czy utraconych dochodów. Sprawę o odszkodowanie może Pani przeprowadzić sama albo skorzystać z pomocy specjalistów np. Kancelarii Odszkodowawczej. Życzę powodzenia i dużo zdrowia. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi