Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

drzewo przy drodze - odszkodowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie.

Dziś jechałem samochodem służbowym i przedemną panu zaczął wychodzić pieszy , kierowca zaczął hamować no i ja niestety nie wyhamowałem lecz miałem możliwość uciekania z drogi ale stało drzewo więc wybrałem pojazd przed sobą, mam do wymiany lampe , zderzak no i drobne poprawki lakiernicze. Czy mam jakąś szanse domagać się o odszkodowanie zarządce drogi , bądź do ratusza (warszawa) że takie drzewo zagrażało mojemu bezpieczeństwu itd ?

Dodaję że prędkość nie była nadmierna itd. i nie szukam dziury w całym, ale do tego by nie doszło gdyby nie to drzewo ...

Pozdrawiam Piotrek

A mozesz sie domagac, jak najbardziej, ale najpierw bedziesz musial wyjasniac dlaczego musiales wybierac pomiedzy drzewem a samochodem, skoro masz obowiazek jechac z taką prędkością i z takim odstępem od poprzedzającego auta, aby zdążyć się zawsze zatrzymac:)

W kazdym razie jak masz jakies dane tego pieszego, to mozesz od niego na drodze cywilnej dochodzic odszkodowania, ale jak na razie jestes na przegranej pozycji raczej, bo to Ty nie zachowales bezpiecznej odleglosci

no niestety kierowca przedemna zachamował a ja nie - nowy samochód, ja nie przyzwyczajony do ABS'u może dlatego.

nie mam danych pieszego.

Czyli rozumiem że nie ma sensu w ogóle dochodzic ?

no szczerze mowiac to sie wcale nie zdziwie, jak nie dosc, ze nie dostaniesz odszkodowania, bo to ze drzewo stalo, to nieco wiecej jak naciagana wersja na odszkodowanie, to jeszcze z Twojej polisy OC bedzie likwidowana szkoda tego autka, co w niego uderzyles