Aga1984 Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Witam. Moja sprawa wygląda następująco. 17 kwietnia tego roku odbywałam podróż służbową do Warszawy z Rybnika. W pociągu Pani siedząca obok wylała na moje nogi wrzątek. Dopiero po 3 godzinach trafiłam na pogotowie. Leczenie trwało długo i zakończyło się 11 czerwca, było sporo komplikacji. Prywatny ubezpieczyciel wydał orzeczenie i przyznał mi 5% uszczerbku na zdrowiu natomiast ZUS 0%. Taką decyzję podjął zarówno lekarz orzecznik jak i komisja lekarska. Mam jednak pewne zastrzeżenia co do przebiegu komisji, tylko jednen z trzech lekarzy zobaczył rany, dokumentację z przebiegu rehabilitacji i innych zabiegów odrzucili nawet nie zerkając, to samo z historią choroby. Wiem, że mogę się odwołać do sądu pracy jednak nie wiem czy to coś da. Jestem nadal w trakcie leczenia, mam duże blizny na obu udach. Leczenie jest kosztowne ok 300-400 zł miesięcznie. Moje pytanie brzmi w jaki sposób napisać odwołanie od decyzji ZUSu, czy potrzebny mi adwokat w takiej sprawie oraz czy mam jakieś szanse na odszkodowanie z ich strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Na decyzji odmownej ZUS powinno byc napisane gdzie mozna sie odwolac.Trudno powiedziec, czy odwolanie "cos da" - ale - co szkodzi próbowac? Ja bym sie odwolala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga1984 Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Witam ponownieWyszukałam winternecie takie pismo ROZPORZĄDZENIEMINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)z dnia 18 grudnia 2002 r.w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. Pod koniec tego rozporządzenia jest załącznikOCENA PROCENTOWA STAŁEGO LUB DŁUGOTRWAŁEGO USZCZERBKU NA ZDROWIUMam pytanie czy na podstawie punktu149. Uszkodzenia skóry, mięśni, ścięgien (oparzenia, przecięcia, pęknięcia podskórne, przepukliny mięśniowe itp.) - w zależności od zaburzeń funkcji itp. przysługuje 5-20 %stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Czy na podstawie tego zapisu mogę odwołać się od decyzji. Blizny po oparzeniu już mi zostaną ew trochę uda się zmniejszyć. Oraz czy znajdę gdzieś wzór takiego odwołania od decyzji komisji lekarskiej ZUS do sądu pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Jak najbradziej, proszę sie odwoływać. Niestety, nie mam takiego wzoru odwołania. Ale myślę, że wystarczy zwyczajnie, cos w stylu: ODWOŁANIE od Decyzji nr...... z dnia...... "W nawiązaniu do Decyzji j.w. , na podstawie (i tu proszę wpisać Nr i ten pkt. tego Rozporządzenia ) wnoszę odwołanie od ustaleń lekarza orzecznika z dnia.... i wnioskuję o zmianę postanowień Decyzji.UZASADNIENIE: Tu niech Pani opisze krótko okoliczności wypadku i skutki doznanego urazu, kładąc główny nacisk na SKUTKI w postaci TRWAŁYCH i nieodwracalnych,uszkodzeń skóry, naruszenia funkcji ruchu, ew. bolesności itp.Proszę pamiętać, żeby uwypuklać nie tyle koszty leczenia co USZCZERBEK na zdrowiu (bo to jest tytuł do odszkodowania). Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi