pirek2 Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Witam Pracuje na stanowisku kierowniczym w jednej z restauracji. Podczas zmiany rozciąłem sobie puszką palec w wyniku czego doznałem rany ciętej. Rana ta wymagała szycia, co też zostało zrobione w szpitalu. Mam kartę ze szpitala. Uznałem, że na moim stanowisku nie ma potrzeby brania druku L-4 (nie chcąc ryzykować u pracodawcy), gdyż z chorym palcem mogę pracować. Następnego dnia wróciłem do pracy. Cały fakt zgłosiłem do firmowego inspektora pracy z nadzieją, że dostane odszkodowanie. Jestem dodatkowo ubezpieczony w PZU od NNW. Pani inspektor stwierdziła jednak, że z uwagi na fakt, że nie przebywałem na zwolnieniu L-4, całe wydarzenie nie może zostać uznane za wypadek, a jedynie za zdarzenie potencjalnie wypadkowe. Powiedziała mi również, że nie mogę się w związku z tym starać o jakiekolwiek odszkodowanie. Chciałbym zatem spytać czy faktycznie informacja przekazana mi przez Panią inspekto jest prawdziwa?? Czy pomimo tego, ze rana nie przeszkadzała mi w dalszej pracy ale pozostawiła bliznę po trzech szwach i odrętwiały palec nie klasyfikuje jej do sporządzenia dokumentacji wypadkowe i ubiegania się odszkodowanie?? Z góry dziękuje za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Wypadek przy pracy jest to nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodującam uraz lub śmierć, które ma związek z pracą. W definicji nie ma mowy o tym, że poszkodowany musi przebywać na L4. Wypadek spowodował uraz. Ważnym jest aby wszystkie elementy definicji wystepowały jednocześnie - czyli nagłe zdarzenie - przyczyna zewnętrzna - uraz - związek z pracą Moim zdaniem należy zglosić wypadek na piśmie, wówczas zespół powypadkowy zobowiązany będzie do sporzadzenia dokumentacji powypadkoweej. A o tym czy poszkodowany otrzyma odszkodowanie z ZUS decyduje % uszczerbe na zdrowiu a nie przebywanie na L4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi