Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za wypadek przy pracy [ZUS]

laik54
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na zwolnieniu chorobowym, które kończy mi się 8 stycznia (182 dni). Złożyłam papiery na zasiłek rechabilitacyjny do ZUSu. Czy mogę sie ubiegać o jednorazowe odszkodowanie od zakładu pracy czy muszę czekać aż zakończy się moje leczenie (rokowania wyleczenia są złe). A kiedy mogę ubiegać się o odszkodowania od ZUSu i PZU? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Laik54

• 2 tygodnie później...

ZUS wypłaca odszkodowania za wypadki przy pracy, jeżeli Twój wypadek uznano za wypadek przy pracy, możesz starać się o odszkodowanie z ZUS czy z ubezpieczenia pracowniczego grupowego (jeżeli posiadasz, bo są one dobrowolne).

Nie musi być zakończone leczenie, po to są orzecznicy aby ocenić uszczerbek już teraz.

Czy otrzymałeś rente?

michal wrote:
Nie musi być zakończone leczenie, po to są orzecznicy aby ocenić uszczerbek już teraz.
???
Niestety, żeby złozyc wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy - leczenie musi byc zakonczone .
I fakt ten musi mieć odzwierciedlenie stosowną informacją od lekarza wpisaną w druku N9, który poszkodowany dołącza do wniosku o odszkodowanie.
Szczegółowe zasady oceny stopnia uszczerbku na zdrowiu określone sa w Rozp. MPiPS z dn. 18.12.2002r. (DU z 2002r. nr 23 poz. 1974)

• 1 miesiąc temu...
witam mam pytanie ,jestem po wypadku w pracy chcem złożyć papiery o odszkodowanie leczenie jest zakończone .Czy jeżeli leczyłam się u dwuch lekarzy nie nalerzy mi się odszkodowanie tak słyszalam tylko że to troche dziwne proszę o pomoc. sylwiapl83

• 9 miesięcy temu...
zostałam pogryziona przez psa podczas wykonywania polecenia służbowego, spisując protokoły popowodziowe na jednej z posesji rolnika zalanej podczas powodzi . czy oprócz zus-u mogę ubiegać się o o odszkodowanie p/ wypadkowe i gdzie. nie jestem ubezpieczona w pzu

rulezzz wrote:

czy oprócz zus-u mogę ubiegać się o o odszkodowanie p/ wypadkowe i gdzie. nie jestem ubezpieczona w pzu

Bez ubezpieczenia nie ma odszkodowania bo i skąd? Moznaby jescze starac sie o odszkodowanie z OC wlasciciela psa, ale.... skoro bylo to na prywatnej posesji....

Oczywiście, ze możesz się starać o odszkodowanie z OC właściciela. W tym wypadku, jak piszesz był to rolnik, a rolnicy mają obowiązek zawierania m.in. ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Możesz starać się o zadośćuczynienie za ból, zwrot kosztów leczenia oraz odszkodowanie za ew. zniszczoną odzież. To, ze stało się to na posesji rolnika nie ma wpływu na odpowiedzialność, ponieważ przebywałaś tam za jego wiedzą i zgodą wykonując czynności służbowe.