laik54 Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Jestem na zwolnieniu chorobowym, które kończy mi się 8 stycznia (182 dni). Złożyłam papiery na zasiłek rechabilitacyjny do ZUSu. Czy mogę sie ubiegać o jednorazowe odszkodowanie od zakładu pracy czy muszę czekać aż zakończy się moje leczenie (rokowania wyleczenia są złe). A kiedy mogę ubiegać się o odszkodowania od ZUSu i PZU? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Laik54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 ZUS wypłaca odszkodowania za wypadki przy pracy, jeżeli Twój wypadek uznano za wypadek przy pracy, możesz starać się o odszkodowanie z ZUS czy z ubezpieczenia pracowniczego grupowego (jeżeli posiadasz, bo są one dobrowolne).Nie musi być zakończone leczenie, po to są orzecznicy aby ocenić uszczerbek już teraz.Czy otrzymałeś rente? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 michal wrote:Nie musi być zakończone leczenie, po to są orzecznicy aby ocenić uszczerbek już teraz.???Niestety, żeby złozyc wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy - leczenie musi byc zakonczone .I fakt ten musi mieć odzwierciedlenie stosowną informacją od lekarza wpisaną w druku N9, który poszkodowany dołącza do wniosku o odszkodowanie.Szczegółowe zasady oceny stopnia uszczerbku na zdrowiu określone sa w Rozp. MPiPS z dn. 18.12.2002r. (DU z 2002r. nr 23 poz. 1974) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania1 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam,w pracy skreciłam noge w kostce. Noga została ustywniona gipsem na 3 tygodnie. Jakie odszkodowanie bedzie przysługiwać oraz jakich formalności musze dopełnić aby niczego nie przeoczyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwiapl83 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 witam mam pytanie ,jestem po wypadku w pracy chcem złożyć papiery o odszkodowanie leczenie jest zakończone .Czy jeżeli leczyłam się u dwuch lekarzy nie nalerzy mi się odszkodowanie tak słyszalam tylko że to troche dziwne proszę o pomoc. sylwiapl83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Nie ma znaczenia u ilu lekarzy sie leczylas. Druk N9 musi wypelnic jeden z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rulezzz Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 zostałam pogryziona przez psa podczas wykonywania polecenia służbowego, spisując protokoły popowodziowe na jednej z posesji rolnika zalanej podczas powodzi . czy oprócz zus-u mogę ubiegać się o o odszkodowanie p/ wypadkowe i gdzie. nie jestem ubezpieczona w pzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 rulezzz wrote: czy oprócz zus-u mogę ubiegać się o o odszkodowanie p/ wypadkowe i gdzie. nie jestem ubezpieczona w pzu Bez ubezpieczenia nie ma odszkodowania bo i skąd? Moznaby jescze starac sie o odszkodowanie z OC wlasciciela psa, ale.... skoro bylo to na prywatnej posesji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Oczywiście, ze możesz się starać o odszkodowanie z OC właściciela. W tym wypadku, jak piszesz był to rolnik, a rolnicy mają obowiązek zawierania m.in. ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Możesz starać się o zadośćuczynienie za ból, zwrot kosztów leczenia oraz odszkodowanie za ew. zniszczoną odzież. To, ze stało się to na posesji rolnika nie ma wpływu na odpowiedzialność, ponieważ przebywałaś tam za jego wiedzą i zgodą wykonując czynności służbowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi