thom Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 WitamW zeszłym tygodniu miałem kolizję. Stoję na skrzyżowaniu na czerwonym świetle i nagle zostałem uderzony w tył auta. Sprawca kolizji przyznaje się do winy, mam spisane oświadczenie no i teraz przygoda z towarzystwem ubezpieczeniowym. Dzisiaj oględziny samochodu gdzie rzeczoznawca nie mógł dokładnie ocenić szkody ponieważ uszkodzonej tylniej klapy bagażnika na skutek uderzenia nie można otworzyć i w związku z tym nie można zobaczyć czy np. nie jest uszkodzona płyta podłogowa itp. Co w związku z tym mam teraz zrobić żeby mieć pełny opis tego co w wyniku kolizji mam uszkodzone? Oczywiście rzeczoznawca nie wycenił mi szkody tylko opisał co jest do zrobienia a ja mam teraz podjąć decyzję co dalej z tym zrobić czy decyduje się na wycenę czy oddaje samochód do zakładu tam mi go rozbierają i ponownie wzywam kolesia do oględzin. Jeżeli tak zrobię to czy wtedy mogę poprosić o wycenę szkody, poprosić o przelew pieniędzy na konto i samemu mogę zrobić naprawę? czy też muszę auto zostawić w zakładzie i tam mi to naprawią wystawiając później fakturę ubezpieczycielowi? Czy to, że mechanik otwiera samochód to ja muszę za to zapłacić jak później się decyduję, że chce kasę ? czy jak to jest? Bardzo proszę o pomoc co mam zrobić !!! Z góry wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 witaj,tego typu sprawy poruszane były wielokrotnie na forum odzyskaj.info.Od tego czy dostaniesz gotówkę, zależy jaki wariant rozliczenia wybierzesz:- kosztorysowy (dostaniesz),- czy fakturowy (wtedy naprawa jest konieczna i przedstawiasz ubezpieczycielowi dokumenty na potwierdzenie kosztów naprawy, co wcale nie oznacza że wszystkie koszty zostaną zwrócone).lepiej dokładnie wykonaj ocenę stanu technicznego pojazdu. Oby tylko nie wejść w szkodę całkowitą (na tym stracisz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi