Joana Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 witam serdeczniechciałabym zapytać wg czego ustala się czy wypadek jest wypadkiem przy pracy czy też nie? dokładnie 3 miesiące temu naderwałam sobie mięśnie prawego przedramienia, oczywiście miało to miejsce w czasie pracy. pan z BHP spisał protokół na zwykłej kartce papieru bardzo niewyraźnym pismem, nie dostałam żadnego protokołu do podpisania i w ogóle przez te 3 miesiące nie otrzymałam żadnej informacji odnośnie mojego wypadku. sprawa zdaje się ucichła a ja ciągnę zwolnienie lekarskie i uczęszczam regularnie na rehabilitację za, którą sama płacę. Mam wrażenie, że mój wypadek nie został nawet zgłoszony do PIP-u co uważam za typowe zaniedbanie pracodawcy. Czy jest jeszcze jakaś szansa na to aby rozwiązać ten problem czy raczej sprawę można uznać za przedawnioną???proszę o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam Joana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Joanno, do PIP zglasza sie wylacznie wypadki zbiorowe, ciezkie i smiertelne. Naderwanie mięśnia nie zalicza sie (raczej) do wypadkow ciezkich, nie bylo wiec potrzeby zglaszania do PIP.Co do samej procedury - poczytaj tutaj: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 jak rowniez - moja rada - poczytaj INNE POSTY w tym temacie na tutejszym forum. Z pewnoscia odnajdziesz kilka bardzo podobnych spraw do Twojej - są tam rowniez porady i odpowiedzi, ktore pomogą Ci w Twojej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 A tymczasem - napisz do pracodawcy pisemko z zapytanie CO DALEJ dzieje się z wypadkiem, ktoremu uleglas w dniu...... i zgloszonym przez Ciebie w dniu tym i tym....Pracodawca mial od dnia zgloszenia 14 dni na sporzadzenie Protokolu powypadkowego, ktorego 1 egzemplarz powinnas dostac...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark59 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 do 3 lat wstecz możesz dochodzić swoich praw , najpierw u pracodawcy a jeśli to nie daje zadowalającego efektu to możesz sprawę skierować do sądu pracy.Dotyczy to zarówno wypadku w pracy jak i innych spraw pracowniczych, jak np. sprostowania świadectwa pracy,czy zapłaty za niewykorzystany urlop po rozstaniu się z pracodawcą i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 dark59 wrote: do 3 lat wstecz możesz dochodzić swoich praw , Jesli chodzi o wypadek przy pracy - nie ma ograniczenia 3 lat dla terminu zgloszenia wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joana Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 bardzo dziękuję za odpowiedź postaram się jak najszybciej wystosować konkretne pismoserdecznie pozdrawiam AsiA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martus 1234 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Co zrobic jezeli pracodawca b nie chce spisac protokolu powypadkowego twierdzac ze nie byl przy wypadku i nie wyslal go do tej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 martus 1234 wrote:Co zrobic jezeli pracodawca b nie chce spisac protokolu powypadkowego twierdzac ze nie byl przy wypadku i nie wyslal go do tej pracyO wypadku zawiadomic pracodawcę na piśmie ( za potwierdzeniem odbioru), opisać co się stalo i kiedy. jesli są świadkowie podać nazwiska i poprosić o sporządzenie dokumentacji powypadkowej.Jeśli w dalszym ciągu pracodawca będzie sie opierał przed sporządzeniem dokumentacji możesz zawiadomić PIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi