Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek uk - odszkodowanie w uk z tytułu wypadku przy pracy

henryk_dubicki
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Miałam wypadek przy pracy w UK i tu pojawia się moje pierwsze pytanie wypadek miał następujący przebieg z polecenia mojego bezpośredniego przełożonego dostałem polecenie aby czyścić maszynę w środku w fabryce która produkuję ciężkie maszyny sprzęt wojskowy.

Gdy sięgałem po pewną część która była mi w tym momencie niezbędna zahaczyłem i rozcięłem głowę wystającym elementem coś na kształt gwoździa . Mam teraz na głowie ciężką ranę i spory ból głowy ... Obecnie nadal pracuje w tej firmie tyle że na innym stanowisku z pracodawcą na temat wypadku nie rozmawiamy znajomi mówią mi żeby próbować walczyć o odszkodowanie póki jestem w UK tyle że nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać czy w tego typu wypadkach przy pracy w UK są duże szanse na wygraną poza tym obawiam się że mogę stracić prace gdy wystąpię o odszkodowanie ....

pozdrawiam

Witam,

prawo do odszkodowania po wypadku przy pracy w UK zależeć będzie od wielu czynników i okoliczności jakie miały miejsce. Przede wszystkim powinien Pan zadać sobie pytanie, czy praca, do której został Pan oddelegowany należała do katalogu Pana obowiązków. Czy posiadał Pan stosowny trening i przeszkolenie w wykonywaniu powierzonych czynności? Brak odpowiedniego przeszkolenia jest pierwszym czynnikiem mogącym mieć wpływ na zajście zdarzenia. Ważne jest również, czy pracodawca zapewnił Panu należyte bezpieczeństwo w pracy (czy przestrzega norm i standardów BHP). W myśl prawa angielskiego pracodawca ma obowiązek minimalizowania wszelkich zagrożeń mogących mieć wpływ na wypadki. Dotyczy to tak przeszkolenia pracownika, dostarczenia odpowiedniego wyposażenia i odzieży ochronnej (z Pana wiadomości wnioskuję, iż nie posiadał Pan kasku), jak również usunięcia wad w sprzęcie, zabezpieczenia miejsca pracy.

Sumując Pana wiadomość, znajduję 2 przesłanki, które warto bliżej zbadać:

- brak odpowiedniego ubioru ochronnego,

- brak zapewnienia bezpieczeństwa na miejscu pracy.

Nasuwają się również następujące pytania:

- Czy posiadał Pan stosowne przeszkolenie do pracy na tym właśnie stanowisku?

- Czy wykonał Pan zdjęcia miejsca wypadku? Posiada Pan świadków zdarzenia?

Odnośnie utraty pracy: Samo wstąpienie na drogę odszkodowawczą przez pracownika, nie może stanowić dla pracodawcy powodu do zwolnienia pracownika w UK (o ile przepracował Pan w tej firmie przeszło 12 miesięcy).