Jump to content
Forum Odszkodowania

Złamana kostka przyśrodkowa stawu skokowgo (łac. malleolus medialis)

Paweł1661348193
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam pękniętą kostkę przyśrodkową i w związku z tym szukam odpowiedzi na kilka pytań:

Czy chodzenie o kulach w mojej sytuacji jest dopuszczalne od razu po założeniu gipsu, a może lepiej odczekać jakiś czas aż się bardziej zagoi? Gdy wstaję z łóżka i zaczynam poruszać się na kulach, zaczynam odczuwać ból w kostce. Mam wrażenie że ciężar gipsu psuje to co się już mogło zagoić. Co się dziej? Czy w związku z tym lepiej nie wstawać przez pierwsze kilka dni?

• 2 weeks later...
Oczywiście nie warto przeciążać kostki zwłaszcza na początku leczenia. Jeśli nie jest to konieczne polecam dużo leżeć i pozwolić, by kość się dobrze zrosła. Jeśli coś Cię niepokoji skontaktuj się z lekarzem i opowiedz mu o swoich obawach i zapytaj co jest najlepsze w Twoim przypadku. dużo zdrowia życze..

Witam, dzięki za odpowiedz. Byłem już u lekarza. Potwierdza to co otrzymałem w odpowiedzi od Ciebie. Noga nie puchnie właśnie wtedy, gdy trzyma się ją na np krześle. Wskazane jest faktycznie, aby nie chodzić, ale nie jest to całkowity obowiązek. Dowiedziałem sie również, że odłamywanie gipsu nie spowoduje właśnie zmniejszenia opuchlizny, tak więc nie należy go obrywać.

• 5 weeks later...
Witam wszystkich. Może mój przypadek rozwieje niektóre wątpliwości. Złamanie kostki przyśrodkowej. Zdjęcie RTG na izbie przyjęć, założenie gipsu, kontrola po 6 dniach w poradni ortopedycznej z nowym zdjęciem. Po 6 tygodniach od złamania wizyta w poradni z nowym zdjęciem RTG, kostka zrośnięta, czyli decyzja o zdjęciu gipsu. Chodziłem cały czas o 2 kulach. Stopa puchła, gdy stałem. Noga powinna leżeć poziomo, wtedy mniej puchnie. W pierwszych dniach dużo leżeć i nie przeciążać nogi. Oczywiście CLEXANE, czyli zastrzyki przeciwzakrzepowe, robisz je sobie samemu, codziennie do zdjęcia gipsu. Po zdjęciu gipsu biorę Aescin, po 2 tabletki, 3 razy dziennie, bez recepty, to na opuchliznę. Wskazania lekarza po zdjęciu gipsu to: chodzić z jedną kulą, ale po stronie przeciwnej od złamanej kostki, czyli nie obciążać zbytnio nogi. Do tego rowerek stacjonarny, skierowanie do lekarza rehabilitanta. Pozdro dla połamanych.

• 4 weeks later...
Dzisiaj, już ponad 2 miesiące po złamaniu jest dosyć dobrze. Kupiłem rowerek stacjonarny za jedyne 179zł i ćwiczę w domu. Chodzę jeszcze na zabiegi rehabilitacyjne na krioterapię, buciki, laserek. Po tych zabiegach ćwiczenia. Machanie stopą, stoper, rowerek, zbieranie kamyszków, naciskanie na gąbkę stopą, masaż na "liczydle". Jest dobrze! Z wszystkiego można się wylizać, trzeba tylko chcieć.

Mogę jeszcze dodać (tak jak to było w moim przypadku) iż lekarz rehabilitant (do którego trafiamy ze skierowania lekarza z poradni ortopedycznej) przydziela nam np. 10dni i kilka różnych zabiegów. Po ukończeniu tych zabiegów trzeba było udać sie znowu do lekarza rehabilitanta po nowe zabiegi. Wiem że przerwa między kolejnymi zabiegami a poprzednimi musi być i są to chyba 2 tygdonie, albo 10 dni. Przypominam że wszędzie są raczej kolejki do lekarza rehabilitanta, więc to jest problem dla kogoś kto nie ma znajomości. W moim przypadku kolejne zabiegi przepisał mi lekarz rodzinny. Z tego względu iż zabiegi rehabilitacyjne mogłem również wykonywać w gminnej przychodni. Więc nie trzeba było specjalnie biegać za lekarzem rehabilitantem. :) pozdro. niech moc będzie z wami.

• 3 years later...

Witam mam takie pytanie jestem po złamaniu kostki przyśrodkowej juz 3 miesiace oczywiscie rehabilitacje przeszedlem i dalej czuje dyskomfort jak gram wiec niewiem czy mam stosowac jakies mascie jeszcze i jaka opaske sobie sprawic bo jest masa ich

i w roznych cenach a rozgladalem sie na alegro i nie mam pojecia co by bylo najlepsze w tym momencie?